Sutra niski prelet američkih bombardera iznad BiH

1

SARAJEVO – Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD „B-1B“ izvršiće sutra niski prelet iznad gradova u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Iz Ambasade su istakli da će dva bombardera izvršiti sutra niski prelet iznad Sarajeva i ostalih gradova u BiH „kao znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH“.

Letjelice će učestvovati i u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazdušne kontrole Oružanih snaga BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.

„Ovaj događaj prirodni je nastavak naprednih bilateralnih obuka na principu vojska-vojsci“, smatraju u ovoj ambasadi.

Iz Ambasade SAD ističu da je u saradnji sa Ministarstvom odbrane u Savjetu ministara organizovan događaj koji će biti otvoren za medijsko praćenje.

Mediji će biti u prilici snimiti niski prelet bombardera, saradnju komunikacionih timova Vojske SAD i Oružanih snaga BiH, kao i izjave američkog ambasadora Majkla Marfija, ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Senada Mašovića.

General DŽejms Heker, pripadnik Vazdušnih snaga SAD i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza, rekao je da prelet bombardera pokazuje posvećenost SAD izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je zajedničkih vrijednosti i ciljeva.

„Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu“, dodao je general Heker.

Iz Ambasade SAD napominju da treba imati u vidu činjenicu da prelet može biti otkazan u svakom trenutku, čak i bez prethodne najave, zbog vremenskih uslova ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.

Bombarderi „B-1B“ stacionirani su u bazi RAF Fajerford u Velikoj Britaniji, u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera.

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano sprovode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i bezbjednosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju o operacijama u raznim regionima, piše u saopštenju.

Iz Ambasade su naveli da je bombarder „B-1B“ lanser najveće nosivosti konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja koji posjeduju Vazdušne snage SAD, a koji se koristi za višestruke misije, okosnica je američke dalekometne bombarderske flote.

„U stanju je brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme“, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

(www.palelive.com/Srna/ Foto: Arhiva/Klix)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Je li im Baja odobrio ovaj niski prelet!?