Sutra je Velika Gospojina Dan i krsna slava opštine Pale

0

Opština Pale sutra proslavlja krsnu slavu i Dan opštine Veliku Gospojinu. Tim povodom u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama u 09.00 časova će biti služena sveta arhijerejska liturgija i lomljenje slavskog kolača. Nakon liturgije ulicama Pala će proći svečana litija do spomenika palim borcima u otadžbinskom ratu, gdje će biti služen parastos i polaganje vijenaca poginulim borcima.


Lomljenje slavskog kolača će biti održano u 13.00 časova u SPC Peki Pale, a u 20.00 časova će početi 14. sabor frule u Palama.


Velika Gospojina je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.
Praznik je uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, dan kada se ona vaznijela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Prema kanonu SPC, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru.

Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira.

U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića sa početka 13. vijeka, oslikana je jedna od najljepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno tijelo na odru.

U trenutku smrti Bogorodice, kako je zapisano, apostoli počeše pjevati u slavu Božiju, a sva se soba zasja od čudne svjetlosti i presveta Djeva predade duh svoj u ruke Spasiteljeve ne osjetivši smrtnoga bola.

„Mrtvo tijelo njeno preniješe apostoli na rukama u Jerusalim u Getsimaniju…, apostol Jovan nosio je maslinovu granu, a svijetao oblak okruživaše njen odar i povorku“.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta, prema julijanskom kalendaru, pobijedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik.

Scena Uspenja Bogorodice obavezan je motiv u pravoslavnom freskoslikarstvu, jer je za život i smrt Bogomajke vezan smisao hrišćanske vjere i molitve.

Predanje kaže da je Bogorodica živjela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je, nadživjevši svoga sina, kao svjedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Po raspeću Gospoda, Bogorodica je nastavila da živi kod Svetog Jovana Bogoslova i uglavnom je sve vrijeme do smrti provela u Jerusalimu. U starosti, često se na mjestu Vaznesenja molila Gospodu da je što prije uzme sebi.

PROGRAM

povodom obilježavanja Krsne slave i dana opštine Pale

27. avgust 2013. (utorak)

18.00 časova – Izložba slika “Art simpozijum Jahorina 2013“ (Kulturni centar Pale)

19.00 časova – Svečana sjednica Skupštine opštine Pale (sala Kulturnog centra Pale)

20.30 časova – Koncert grupe “Legende“- (Sportsko-poslovni centar “Peki“ Pale)

 

28. avgust 2013.godine (srijeda)

9.00 časova

– Liturgija u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama

– Litija i defile ulicama Pala – Parastos i polaganje vijenaca poginulim borcima otadžbinskog rata na centralnom spomen obilježju u Palama

13.00 časova – Lomljenje slavskog kolača i slavski koktel (Sportsko poslovni centar “Peki“ Pale)

20.00 časova – “14 sabor frule“ – sala Kulturnog centra Pale

 

30. avgust 2013.godine (petak)

15.00 časova – Treći festival mladih srpskih guslara – polufinale (Sala Kulturnog centra Pale)

20.00 časova – Treći festival mladih srpskih guslara – finale (Sala Kulturnog centra Pale)

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare