Sutra glavno ročište

0

Pred Sudom BiH sutra će početi glavno ročište po tužbi za naknadu štete koju je porodica Starovlah podnijela protiv BiH zbog toga što su pripadnici SFOR-a aprila 2004. godine na Palama vandalski premlatili pravoslavnog sveštenika Jeremiju i njegovog sina Aleksandra. Očekuje se da će na glavnom ročištu biti saslušani svjedoci, kao i vještaci medicinske i finansijske struke. Advokat Miljkan Pucar, koji zastupa porodicu Starovlah, rekao je na pripremnom ročištu 22. februara da ostaje pri tužbi i ranije iznesenim navodima. On je rekao da je Sudu predložio 49 pisanih dokaza, izražavajući nadu da će konačna presuda biti u korist porodice Starovlah, čime će u svakom smislu biti obeštećeni. „Ja ne bih ni pokretao ovaj postupak da se ne nadam da će Sud BiH donijeti odluku, nažalost, protiv BiH.

Smatram da NATO snage, prema potpisanom Tehničkom sporazumu, treba da plate odštetu, kao što je platio u stotine drugih predmeta. Jedino porodicama Starovlah i Abazović nije plaćeno“, rekao je ranije Pucar.

On je dodao da je NATO isplatio nadoknadu štete Mitropoliji dabrobosanskoj, a da su porodici Starovlah ponudili 70.000 KM u vidu dobročinstva i pod uslovom da se odreknu bilo kakvih potraživanja. Međutim, naglasio je, već tada su troškovi liječenja Starovlaha prelazili visinu iznosa koji im je bio ponuđen.

Miroslav Starovlah kaže da je nesporno da su njegovog oca i brata pretukli pripadnici Jorkširskog puka princa od Velsa britanskih vojnih snaga. On smatra da je BiH, kao država, odgovorna što se jasno kršenje ljudskih prava mora dokazivati sudskim putem.

„Naš slučaj nije jedini. Proteklih godina smo, nažalost, slušali ljude iz raznih krajeva BiH koji su doživjeli slične tragedije. Ako BiH teži da postane ozbiljna država, ona mora da pokaže određenu dozu zrelosti. Nadam se da će ovaj sud pokazati tu zrelost i da će se ona, kao lakmus test, odraziti upravo na ovom slučaju“, ističe Miroslav Starovlah.

On je izrazio sumnju da će njegov otac, a posebno majka, koja je doživjela strašan psihološki udarac nakon stravičnog događaja, biti u stanju da prisustvuju ročištu koje je najavljeno za sutra.

Pripadnici SFOR-a su 1. aprila 2004. godine u 1.00 čas upali u Parohijski dom na Palama u potrazi za nekadašnjim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem. U brutalnoj akciji SFOR-a teško su pretučeni pravoslavni sveštenik, arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej stavrofor Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar.

Nakon premlaćivanja, obojica su u životnoj opasnosti ostavljeni ispred Kliničkog centra u Tuzli kao „NN“ lica, gdje su liječeni tri mjeseca, nakon čega su prebačeni u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

Aleksandar Starovlah je ostao stoodstotni invalid, koji zavisi od tuđe njege i pomoći.

I tada, kao i danas, SFOR tvrdi da je sila koju su primijenili u ovoj akciji bila opravdana. NATO je odbio da plati odštetu Starovlasima uz obrazloženje da se radilo o vojnoj akciji, a ni BiH u kojoj se primjenjuje evropska Konvencija o ljudskim pravima i koja je potpisnik povelje UN nije im pružila zaštitu, već je dala imunitet NATO snagama.

Početak glavnog ročišta zakazan je za 9.00 časova.

(www.palelive.com / Srna / foto: arhiva)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare