Susret sa Makoenom i koncert Nikolje i Bojane Peković

0

iISTOČNO SARAJEVO – U okviru programa Petog Internacionalnog festivala harmonike “Akordeon art”, danas će u Istočnom Sarajevu biti upriličen susret sa finskim kompozitorom Petrijem Makonenom, a u večernjim časovima predviđen je koncert poznatih mladih muzičara iz Srbije Nikole i Bojane Peković.

Kompozotor Petri Makonen rođen je 1967. godine u mjestu Isalmi u centralnoj Finskoj, a muzičku karijeru počeo je sa osam godina, svirajući narodnu muziku na klavirskoj harmonici.

Šest godina kasnije krenuo je na redovne časove klasične harmonike dugmetare kod Hajdi Velamo na Dječijem odsjeku Akademije “Sibelijus” u Helsinkiju, a 1994. godine diplomirao je na Profesionalnom odsjeku Akademije “Sibelijus” sa odličnim ocjenama studije harmonike i kompozicije.

Dobitnik je velikog broja međunarodnih priznanja za svoj stvaralački rad.

Nikola Peković rođen je 1991. godine u Kraljevu, gdje je završio osnovnu i dvije godine srednje muzičke škole, a završio je i nižu muzičku školu – sviranje narodnih žičanih instrumenata, konkretno, gusala.

Polaznik je zimskih i ljetnjih seminara harmonike u klasi najeminentnijih profesora harmonike u Srbiji i svijetu, i to Alberta Injakija iz Španije, Jurija Šiškina iz Rusije, Mike Vairinena iz Finske kao i Vojina Vasovića i Radomira Tomića iz Srbije.

Publici se predstavio nastupima i solističkim koncertima širom Srbije, Crne Gore, Slovačke, Italije, Nemačke, Ukrajine, Litvanije, Letonije, Grčke, Francuske, Portugala, Španije, Hrvatske, Republike Srpske, Kanade, Slovenije, Kine, Belgije i Rusije.

Nikola Peković je dobitnik ordena Vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske i Đurđevdanskog krsta koji mu je dodijelio Kulturno-istorijski centar “Srpska kruna” iz Kragujevca.

U zajedničkom nastupu sa sestrom Bojanom pobijedio je u trećem serijalu takmičenja “Ja imam talenat 2012”.

Bojana Peković je rođena 1997. godine u Kraljevu, gdje je kao izrazito talentovano dijete u muzičku školu primljena sa pet godina.

Osnovnu muzičku školu završila je u Kraljevu, odsjek za klavir u klasi i, istovremeno, odsjek za gusle.

Bojana se bavi i izvornim narodnim pjevanjem, pohađala je časove violončela, a trenutno svoje interesovanje širi prema osvajanju frule. Učestvovala je i pobjeđivala na takmičenjima iz zabavne muzike.

Dobitnik je Ordena vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske, Ordena Svetog Đorđija koji dodjeljuje Kulturno-istorijski centar “Srpska kruna”, Plakete Saveza guslara Republike Srbije i desetine drugih nagrada i priznanja.

Za sutra, 2. maja, na “Akordeon art festivalu” predviđeno je predavanje Viktora Novikova iz Rusije o temi “Mogućnosti i tehnike improvizacije na harmonici”, a u 20.00 časova najavljen je koncert ruskog “Saharbenda”.

Ansambl “Saharbend” formiran je 2008. godine, a svi njegovi članovi su laureati međunarodnih takmičenja, koji su završili Belgorodski državni institut kulture i umjetnosti.

Muzički pravci koje njeguje ovaj ansambl su džez, etno džez i balkanska muzika.

“Saharbend”, čiji je rukovodilac Aleksandar Saharčuk, na svom repertoaru ima autorska djela, kao i aranžmane poznatih melodija.

Svečanost zatvaranja Petog “Akordeon arta” biće održana u amfiteatru Elektrotehičkog fakulteta u Istočnom Sarajevu u subotu, 3. maja, kada će biti i proglašenje najuspješnijih takmičara.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija sinoć je u Istočnom Sarajevu otvorio Peti Internacionalni festival harmonike “Akordeon art”, ističući da je riječ o najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji ove vrste u Republici Srpskoj, koja je ove godine okupila takmičare iz 13 država.

“Akordeon art` doprinosi prepoznatljivosti Istočnog Sarajeva”, rekao je Mutabdžija na otvaranju Festivala, čiji su organizatori Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments