Suša prazni mljekarske kante

0
Saša Kapović jedan od najvećih proizvođača mlijeka na području Sokoca
Saša Kapović jedan od najvećih proizvođača mlijeka na području Sokoca

SOKOLAC – Iako je za šest mjeseci na području Sokoca mljekarama predato 975.850 litara mlijeka, za prvih devet mjeseci ove godine očekuje se znatan pad proizvodnje zbog dugog sušnog perioda i niza pratećih problema, navode romanijski mljekari.

Na imanju Saše Kapovića, jednog od najvećih proizvođača mlijeka na području Sokoca, pribojavaju se da će duga suša uzeti svoj danak i u oblasti mljekarstva.

NJegova mini-farma u selu Podpećine, nedaleko od Sokoca, broji osam muznih i nekoliko grla podmlatka, ali bilježi osjetan pad proizvodnje.

„Posljedice suše osjetili smo već od jula, a naše krave sada daju manje pet do osam litara mlijeka dnevno po grlu“, ističe Kapović za Srnu.

On navodi da su u ovakvim uslovima jedino povećane masne jedinice u mlijeku, zbog smanjene količine.

Na svojoj farmi Kapović je, kao i većina mljekara sa ovog područja, već počeo da hrani muzna grla sijenom sakupljenim za zimsku sezonu, jer se trava na pašnjacima osušila.

„Da nevolja bude veća, oplodnja krava kasni, što je posljedica prošlogodišnje pojave oboljenja plavi jezik, pa je time upola smanjena laktacija kod većine muznih grla u odnosu na prošlu godinu“, napominje Kapović.

Sa njegovog imanja za šest mjeseci ove godine mljekari je prodato ukupno 28.400 litara sirovog mlijeka i već godinama je treći na listi najboljih proizvođača na području opštine Sokolac.

Zaradu od mlijeka na Romaniji dodatno opterećuje činjenica da proizvođači moraju da izdvajaju i za koncentrovanu hranu, u nedostatku trave na pašnjacima zbog duge suše, napominju u lokalnom Udruženju proizvođača mlijeka i mesa.

Viši stručni saradnik za oblast poljoprivrede u opštini Sokolac Slaviša Knežević saglasan je sa mišljenjem mljekara da će suša ostaviti dubok trag u proizvodnji mlijeka i uvećati troškove njegove proizvodnje u drugom dijelu godine.

„Istina, u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja od 975.850 litara mlijeka je blago uvećana u odnosu na isti period prošle, koja je bila rekordna sa 951.750 litara, ali će se suša značajno odraziti na proizvodnju u julu, avgustu i septembru“, objašnjava Knežević Srni.

On ističe da su vremenske prilike u prvom polugodištu 2017. godine išle naruku stočarima na ovom području, pa su obezbijedili velike količine kvalitetne kabaste hrane, zahvaljujući sve češćoj upotrebi rolo-balera.

Knežević navodi da se proizvodnjom i prodajom mlijeka na području Sokoca bavi oko 220 poljoprivrednika. On upozorava da broj proizvođača opada, ali da, istovremno, „okrupnjavaju“ veliki proizvođači i proizvode sve veće količine mlijeka.

„Na povećanje proizvodnje mlijeka veoma povoljno bi uticala redovna isplata premija iz resornog ministarstva Srpske, koje kasne po nekoliko mjeseci, ali i neka od mjera za ublažavanje posljedica ovogodišnje suše“, ocjenjuje Knežević.

U lokalnom Udruženju proizvođača mlijeka i mesa ističu da je tokom proteklih pola godine na području ove opštine u otkupu mlijeka prednjačila bilećka mljekara „Pađeni“ sa 777.000 litara, u odnosu na sarajevsku mljekaru „Milkos“ sa 198.000 litara.

Najbolji proizvođač mlijeka na području Sokoca u prvih šest mjeseci ove godine je Mile Lizdek sa 56.460 predatih litara. Slijede ga Jadranka Kojić sa 29.600 i Tomislav Dobrilović sa 26.000 litara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare