Suočavanje sa zločinom je preduslov za pomirenje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović odao je danas počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ističući da istinskog pomirenja u regionu neće biti dok se sve strane u sukobu ne suoče sa ratnim zločinima, prije svega svojim.

„Srbija je primjer kako se treba suočiti i izviniti nevinim žrtvama, tako da očekujem da i druga strana to učini“, rekao je Stojadinović novinarima.

Svoje učešće u obilježavanju stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu Stojadinović smatra izrazom dubokog poštovanja i žaljenja srpskim i drugim žrtvama u tom događaju od prije 20 godina.

Podsjećajući da je neposredno po stupanju na dužnost ambasadora Srbije u BiH u Potočarima iskazao počast bošnjačkim žrtvama Stojadinović je rekao da je to primljeno normalno, ali da je iznenađenje kad iskazuje počast stradalim Srbima.

„Ovo je ljudski čin i da nisam na funkciji ambasadora, kao običan građanin bih učestvovao u ovoj koloni. Mislim da je dobro da svi uzmemo učešće u ovome i da drugoj strani otvorimo oči, da priznaju šta se dešavalo i da zajedno, ako je moguće, krenemo u evropsku budućnost“, zaključio je Stojadinović.

On je najavio mogućnost da relativno brzo bude potpisan Protokol o saradnji Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije o saradnji u predmetima ratnih zločina, koje je ranije propalo zbog primjedbi hrvatskog člana Predsjednštva BiH Željka Komšića.

„Argumenti da će time Srbija i dalje imati pravo da za ratne zločine sudi u Beogradu i slično ne stoje“, rekao je Stojadinović ističući da je suština Protokola da se ne dupliraju procesi.

„Ono što je najvažnije, tim protokolom je bilo omogućeno ustupanje dokaza što bi vodilo ubrzanju procesa i stavljanju tačke na prošlost“, naglasio je Stojadinović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments