Šumski ekocid u Mokrom

0

Kriminalna grupa „drvosječa“, koja je na rejonu Sitnica u Morkom opustošila 9.123 kubna metra drveta, u okviru Šumskog gazdinstva „Jahorina“, vrijednog više od 2,1 milion KM, na ovoj teritoriji napravila je pravi ekocid, ostavivši more od šest hiljada panjeva iza sebe.

Prema tvrdnjama našeg izvora, bliskog istrazi, razmjere šumske krađe nezapamćene su u regionu, a toliku krađu drveta ne pamte ni stariji šumarski stručnjaci. Upravo zbog toga, tvrdi naš izvor, prilikom uviđaja od stane pripadnika MUP RS napravljeno je rekordnih 20.000 fotografija s mjesta zločina.

Izvor tvrdi da posječena šuma, od više od devet hiljada kubnih metara, samo je dio kriminala. Zato se, kako kaže, postavlja pitanje, kako je moguće da nadležni u JP „Šume RS“ o tome nisu imali nikakva saznanja, znajući da je interna kontrola morala imati informacije o kriminalu ovih razmjera. Posebno je indikativno, dodaje on, što je jedan dio posječenog drveta, uredno evidentiran u poslovnim knjigama ŠG „Jahorina“.

Jedinica za posebne istrage i CJB Istočno Sarajevo Okružnom tužilaštvu u tom gradu podnijela je prije nekoliko dana dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 19 lica, protiv Maksima Lizdeka (38), Dalibora Janjića (34), Milomira Lizdeka (19), Mladenka Đurića (36), Veljka Ćosovića (50) i Budimira Krajišnika (33). Prijavljeni su i Mladen Kapetanović zvani Gliša (37), penzioner Petko Stević, Vitomir Krajišnik (64), Mićo Đokić (27), Vladimir Lizdek (27), Dušan Umičević zvani Duško (55) i Vlado Andrić (42). Prijava je podnesena i protiv Milimira Trivkovića zvanog Mićo (41), Gorana Pandurevića (48), Neđa Terzića (47), Zorana Blagojevića (50), Gorana Vukovića (34) i Zorana Škipine zvanog Zoćo (43).

Goran Ljubojević, glavni šumarski inspektor u Upravi za inspekcijske poslove RS, potvrdio je da su podnesene krivične prijave protiv čuvara šuma i drugih lica u Šumskom gazdinstvu „Jahorina“ Pale, koje je oštećeno za 2,1 milion KM. Ljubojević je naveo da su provedene istražne radnje, te da je inspekcija nadležnim organima podnosila prekršajne prijave za odgovorna lica u šumskom gazdinstvu. On je rekao da je u ovom slučaju krađa organizovana i podsjetio da je zakonom predviđeno da šume treba da čuvaju vlasnici i korisnici. Ljubojević je napomenuo da je za ovo krivično djelo predviđena novčana i zatvorska kazna od dvije do tri godine.

Srđan Ljubojević, direktor Agencije za šume RS, rekao je da učestalost šumskih krađa predstavlja zakonodavni problem u smislu podnošenja prekršajnih prijava i sankcionisanja počinilaca.

Milovan Krčo, direktor ŠG „Jahorina“ Pale, napomenuo je da se utvrđeno krivično djelo dogodilo prije njegovog dolaska na vodeću poziciju u preduzeću, ali da je zbog specifičnosti terena vrlo moguće da ni prethodni direktor ništa nije znao o kriminalnim dešavanjima na području gazdinstva.

– Svi panjevi koji su nađeni posječeni su od 2006. do 2009. godine, a ja sam došao tek 2009. godine. Nisam bio upoznat s onim što se događalo. To se dešavalo oko rejona Mokro, gdje je bila permanentna krađa šume. Pisao sam MUP RS, Tužilaštvu, da mi pomognu. Krađa je smanjena, angažovana je bila i policija, naši radnici rade svaki dan, ali nismo do kraja uspjeli stati na put šumokradicama – kaže Krčo.

U izvještaju policija navodi da postoji sumnja da je navedena šteta ŠG „Jahorina“, nanesena u periodu od 26. septembra 2006. do 14. aprila 2010. godine na području šumskog rejona „Sitnica“ u jedinici „Romanija-Mokro“. Navedeno je da je prethodni izvještaj o pljački šume, poslije zajedničkog rada Jedinice za posebne istrage MUP RS i CJB Istočno Sarajevo, Okružnom tužilaštvu podnesen 9. juna 2010. godine.

Ova dopuna izvještaja podnesena je zbog osnovane sumnje da su navedeni kao organizovana kriminalna grupa imali namjeru bespravnog prisvajanja imovinske koristi sebi ili drugima. Vođa te grupe je Maksim Lizdek, kao rejonski lugar, koji je u dogovoru s Daliborom Janjićem, predstavnikom preduzeća „D-Janjić“ iz Mokrog, svjesno kršeći zakon, zajedno sa ostalima preko te firme organizovao izvlačenje i preprodaju drveta na čemu su bespravno prisvojili 847.853 KM, piše u izvještaju.

Istaknuto je da su na taj način, preko ŠG „Jahorina“ iz Pala, oštetili JPŠ „Šume RS“ iz Sokoca za 2.114.081 KM.

Poslije ovih aktivnosti nastavljeno je prikupljanje operativnih saznanja i podataka o organizovanim bespravnim sječama u velikom obimu izvršenim u sprezi s odgovornim licima u ŠG „Jahorina“ i vlasnicima privatnih brenti na području šumskog rejona „Sitnica“, te na kompletnom šumskom rejonu „Jasenova“, piše u dopuni izvještaja Jedinice za posebne istrage i CJB Istočno Sarajevo koji je potpisao načelnik CJB, Zoran Mandić.

Sistematski prikrivani tragovi

Izvor „Fokusa“, blizak istražnim organima, kazao je da je kriminalna grupa funkcinisala tako što je Janjić plaćao 100 maraka po kubnom metru ukradnog drveta. Od toga je Lizdeku, kao lugaru, pripadalo 40 maraka, dok su izvršioci dobijali 60 maraka. Posebno je interesantno, dodaje on, što je Lizdek sistemski prikrivao tragove krađe na uobičajene načine, dovlačenjem grana na panjeve, kao i premazivanjem panjeva pregorjelim uljem, ali da je prilikom uviđaja otkriven i nezapamćen način prikirvanja tragova.

– Faktički je patentirao obrubljivanje panjeva do samog žilišta. Sjekao je motornom pilom panjeve čak i ispod zemlje, prekrivao zemljom i čak sadio mlado drveće na to mjesto. To je novi izum – otkriva naš izvor iz istrage i dodaje da je kriminal trajao četiri godine, ali da je za sječu ovolike količne drveta trebalo oko godinu dana aktivnog rada na terenu.

Za uslugu 100 kubnih metara oble građe

Policija je utvrdila da je Milimir Trivković pomagao organizovanoj kriminalnoj grupi tako što je obećao prikrivanje bespravne sječe za šta je kao protivuslugu dobio 100 kubnih metara oble građe vrijedne više od 10.000 KM. Prema navodima policije, Pandurević, Terzić, Blagojević, Vuković i Škipina svjesno su kršili zakon tako što su propuštali dužnost nadgledanja i kontrolisanja šumskih rejona, unoseći u isprave lažne podatke. Oni su u zapisnicima konstatovali da nema neevidentiranih bespravnih sječa i drugih neregularnosti.

Bez komentara

Ranko Ćeranić, prethodni direktor ŠG „Jahorina“ Pale, koji je i danas zaposlen u ovom gazdinstvu, ističe da se za sve što nas interesuje trebamo obratiti u JP „Šume RS“, jer ne daje izjave za medije.

– Imaju ljudi koje se time bave, neka svako radi svoj posao – rekao je Ćeranić.

Neđo Ilić, direktor JP „Šume RS“ u toku jučerašnjeg dana nije se javljao na telefon, pa nismo uspjeli dobiti njegov komentar o ovom slučaju.

(www.palelive.com / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare