Šumarima ide nabolje

0

SOKOLAC – Stanje u Šumskom gazdinstvu “Romanija” Sokolac je sve bolje, jer je plan sječe, izvoza i otpreme gotovo već ostvaren, a radnicima je isplaćeno pet plata i razlike za period od jula do septembra 2011. godine u iznosu od 147.885 KM.

Ovo je istakao Bojan Tošić, koji funkciju direktora ŠG “Romanija” obavlja četiri mjeseca i naglasio da se situacija u ovom preduzeću popravila.

– Izmirene su tekuće obaveze iz redovnog priliva novca, a stanje na centralnom računu bolje je za 860.000 maraka – istakao je Tošić.

On je naglasio da dugovanja prema ŠG “Romanija” sa Sokoca za nenaplaćena potraživanja od kupaca iz ranijeg perioda iznose 5,3 miliona maraka. U ovom preduzeću ističu da je za veći dio potraživanja u toku sudski postupak, ali zbog nesolventnosti i neposjedovanja imovine, izvršenja su otežana i često bezuspješna.

– ŠG “Romanija” u naplati dugovanja od kupaca iz Srbije ima problem i zbog neposjedovanja nerezidentnog dinarskog računa – rekao je direktor ovog preduzeća Bojan Tošić.

Šumsko gazdinstvo “Romanija” u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je sa gubitkom od 1. 413. 484 KM.

Tošić je istakao da su glavni razlozi neizvršenja planiranog obima u prva tri mjeseca ove godine, niske temperature i visoki snježni nanosi, koji su doveli do potpunog prekida sječe, izvoza i otpreme.

– U prvih sedam mjeseci ove godine posječeno je 48.630 kubnih metara šumskih drvnih sortimenata, što je 90 odsto od planiranog. Izvezeno je 41.720 kubika, odnosno 80 odsto od planirane količine, a otpremljeno 42.420 kubnih metara ili 80 odsto od plana – saopšteno je iz ŠG “Romanija”.
Račun

Tošić je istakao da je sredinom aprila preuzeo dužnost direktora i da je u trenutku primopredaje funkcije stanje na centralnom računu bilo 4.520.390 maraka.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments