Sud i Tužilaštvo BiH generišu međunacionalnu mržnju

0

ISTOČNO SARAJEVO  – Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor smatraju da rad i djelovanje Suda i Tužilaštva BiH generišu međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, te da ne doprinose suživotu i pomirenju na prostoru BiH.
Predsjednik Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić rekao je novinarima da je danas povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava organizovan sastanak pod nazivom „LJudska prava 365“ na koji su pozvani predstavnici OHR-a, OEBS-a, Međunarodne komisije za nestala lica, Delegacije EU u BiH, Suda i Tužilaštva BiH, više stranih ambasada akreditovanih u BiH, a odazvali su se samo predstavnici Tužilaštva i OEBS-a.

Vranić je podsjetio da je organizacija uputila otvoreno pismo na mnoge adrese u BiH, Tužilaštvu, Sudu BiH, OHR-u, OEBS-u, EU, mnogim ambasadama u kome su ukazali na katastrofalan rad Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju predmeta ratnih zločina, a na štetu optuženih Srba, odnosno srpskog naroda u cjelini, i punih 40 dana nisu dobili nikakav odgovor.

On je istakao da je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo u svom otvorenom pismu ukazala na anomalije koje su prisutne u radu Tužilaštva i Suda BiH i činjenicu da je to „sud za suđenje Srbima“.

Vranić je naglasio da će na današnjem sastanku biti usvojeni zaključci i zatraženo od Savjeta ministara, Predsjedništva BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH da ih pismeno obavijeste koji stav su zauzeli po njihovom otvorenom pismu, za šta imaju rok od 60 dana.

„Tražimo i odgovor zašto nisu podignute optužnice za izvršioce ratnih zločina nad Srbima već 20 i više godina“, rekao je on i dodao da će, ukoliko se pomenute institucije ogluše o njihove zahtjeve tražiti sastanak sa PIK-om i statusnu konferenciju po ovom pitanju.

Vranić je naveo da porodice boli nejednakost i potcjenjivanje srpskih žrtava, jer se srpske žrtve ne cijene i ratni zločini nad Srbima se ne procesuiraju.

„Posebno me boli Dobrovoljačka ulica jer je cijeli svijet vidio koliko je golobradih vojnika ubijeno i zarobljeno, a strani tužilac ima pravo da dođe u BiH i obustavi tu istragu“, rekao je on.

Vranić je pitao da li to može igdje u civilizovanom društvu u 21. vijeku da jedan strani tužilac dođe u suverenu državu i da sudi, iako postoje domaći sudovi.

On je poručio da se neće ovdje stati i ukoliko ne bude odgovora od institucija kojima je upućeno otvoreno pismo u roku od 60 dana, u saradnji sa svim organizacijama u Republici Srpskoj biće poduzete druge mjere građanske neposlušnosti, a možda će ići i do Strazbura i tražiti svoja prava.

Vranić je istakao da Organizacija podržava referendum o Sudu i Tužilaštvu jer je nepodnošljivo ovakvo ponašanje međunardne zajednice, Suda i Tužilaštva BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare