Stvoreni uslovi za rad podružnice doktora porodične medicine

0

ZVORNIK – Podružnica doktora porodične medicine Zvornik jedina je u Srpskoj za čiji rad su u opštinskom budžetu planirana sredstva i koja je obezbijedila prostorije, ali i jedina kojoj nedostaju ljekari specijalisti porodične medicine – izjavio je danas predsjednik ove organizacije doktor Goran Birčaković.

„Naša podružnica je posljednja u Republici aktivirala rad i to je bilo 2011. godine, ali smo za to vrijeme uspjeli da u saradnji sa zvorničkim Domom zdravlja, kao jedina podružnica u Srpskoj, obezbijedimo prostorije za rad koje smo krajem protekle godine opremili namještajem“, rekao je Birčaković novinarima.

On je naveo da je za rad Podružnica doktora porodične medicine Zvornik u opštinskom budžetu ove godine planirano 5.000 KM i izrazio zadovoljstvo što su opštinske vlasti prepoznale njen značaj.

Prema njegovim riječima, regija Birač koju pokriva Podružnica Zvornik jedina u Republici Srpskoj ima problem nedostatka ljekara specijalista porodične medicine, jer na regiji od 54 tima imaju samo troje specijalista porodične medicine i 12 specijalista drugih grana sa edukacijom iz porodične medicine.

Birčaković je naveo da, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti od 1. januara ove godine, u timovima mogu da rade samo specijalisti porodične medicine ili drugih grana sa edukacijom.

„Ono što znamo jeste da je pripremljena izmjena tog zakona gdje će se rok produžiti na 2016. godinu, ali nama ni to neće pomoći, jer nam nedostaje veliki broj specijalista. Za rješavanje ovog problema neophodno je da nam resorno ministarstvo i Fond zdravstvenog osiguranja finansijski pomognu da što više ljekara iz ove regije pošaljemo na specijalizaciju iz porodične medicine“, naglasio je Birčaković.

On je dodao da je jedan od uspjeha Podružnice i to što je stvorena daleko bolja klima kod mladih ljekara prema ovoj vrsti specijalizacije koja je ranije bila nepopularna, pa je tako trenutno troje ljekara iz Doma zdravlja Zvornik na specijalizaciji iz porodične medicine.

„To je izuzetno značajno i probaćemo taj trend da održimo, ali biće nam problem finansiranje tolikog broja specijalizacija, zbog čega i smatramo da se u rješavanje ovog pitanja moraju uključiti resorno ministarstvo i Fond“, naveo je Birčaković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare