Stvaralački rad Danice Brklja – Roman prvenac u maju ove godine

0

Učenica devetog razreda Osnovne škole Sokolac i članica literarne sekcije, Danica Brklja, u školskim krugovima je već odavno poznata kao talentovan mladi pisac.

Talenat za pisanje je naslijedila od majke, voli da čita, uživa u dobroj literaturi i nada se da i sama piše takvu. Porodica joj je najveći oslonac u radu, a pisanje, kako kaže jedan od najboljih načina da čovjek izrazi svoje emocije i najbolji način da se upozna sa drugim ljudima. Iako je tek na početku svog stvaralačkog rada, Danica iza sebe ima već nekoliko značajnih nagrada.

Na književnom konkursu „Branko Ćopić za mlade“ 2012. godine, od 85 radova učenika osnovnih škola iz cijele Republike Srpske, na okvirnu temu „Nezavršena priča“ po istoimenoj Ćopićevoj pjesmi, Danica je osvojila drugo mjesto. U Ćopićevom rodnom mjestu Hašanima tadašnji ministar Prosvjete i kulture Anton Kasipović uručio je Danici ovu značajnu nagradu.

Drugo mjesto sam ponijela i na petom međunarodnom festivalu poezije i kratke priče „Magda Simin“ održanom u Novom Sadu, te na 17. po redu manifestaciji „Drinske večeri poezije“ koja se održava u Goraždu. Iako su moje pjesme i ranije objavljivane u zbirkama, „Drinske večeri dječije poezije“ su mi otvorile put i pokazale pravac u kojem treba da se usmjerim kada je poezija u pitanju, kaže Danica.

Danica ovih dana privodi kraju svoj roman prvenac koji će svjetlost dana ugledati u maju ove godine.

Roman će vjerovatno da iznenadi ljude koji su pratili moje dosadašnje književno stvaralaštvo, jer su do sad imali priliku da čitaju samo ozbiljnije teme. Ovoga puta riječ je o komediji, romanu koji se zove „Pustolovina malog Švrće“. Roman je uglavnom namjenjen mlađim čitaocima ali će se i stariji čitaoci pronaći u njemu. Roman ću objaviti uz pomć škole i organizacije „World Vision“, objasnila je Brklja i tom prilikom zahvalila nastavnici Nataši Cvijetić i učitelju Bobanu Beatoviću na podršci koju su joj pružili oko ovog projekta.

Danica ove godine završava osnovnu školu, i iako još nije odlučila šta će upisati kaže da će to vjerovatno biti neka umjetnička škola. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i crtanjem. Na pitanje šta voli da čita Danica kaže:

Moj omiljeni književnik Marko Šelić i ono što je karakteristično za njega je da se osim pisanjem bavi i muzikom, tako da on u tom muzičkom obliku svoje pjesme bliže određuje omladini, šalje im jasniju poruku, pomaže im da zavole život, shvate određene ciljeve u njemu, shvatajući u isto vrijeme pravu realnost.

Književnost je u neku ruku umjetnost koja je dosta zanemarena, pogotovo kod omladine koja sve manje čita, a na to naročito utiču društvene mreže i filmovi koji se rade na osnovu književnih djela. Čitam gotovo sve što mi dođe pod ruku, omiljeno djelo još uvijek nemam. Svaka knjiga nosi svoju priču i na svoj način je posebna jer nosi drugačiju poruku. Svojim vršnjacima bih preporučila da pročitaju knjigu „Princ magle“ koju je napisao Karlos Ruis Zafon, kaže Danica i dodaje da će ovo poučno djelo svako doživjeti na svoj način ali će shvatiti pouku da je sve u životu prolazno, i da su prave vrijednosti prijatelji i neke male stvari koje često zaboravljamo.

S obzirom da je prvi roman pri kraju, Danica već piše i drugi, nešto ozbiljniji. Svoje radove i dalje planira da šalje na konkurse. Ipak s obzirom da se bliži kraj školske godine više je posvećena učenju i školi. Počela je da piše i scenario i mašta da jednog dana njene priče budu ekranizovane. Upravo ovih dana u holu Osnovne škole Sokolac u toku je izložba njenih literarnih i likovnih radova.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare