Studijske programe prilagoditi tržištu rada

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas na Palama da se postavlja ozbiljan zadatak pred sve fakultete koji školuju kadar za osnovne i srednje škole da svoje studijske programe prilagode tržištu rada, te da pokušaju osmisliti nove studijske programe koji će biti u funkciji zadovoljenja tih potreba.


Mutabdžija je danas posjetio Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu na kojem se, kako je naveo, upoznao o aktivnostima koje se provode na osavremenjavanju nastavnih planova i programa, izradi novih i modifikovanju postojećih studijskih programa.

On je nagalsio da je dekana ovog fakulteta Milanku Babić upoznao sa situacijom u Republici Srpskoj kada je riječ o kadru u osnovnim školama, koja je za fakultet nepovoljna, jer je 57 odsto svih zaposlenih u osnovnim školama mlađe od 40 godina, a 50 odsto svih zaposlenih ima manje od 10 godina radnog staža.

“To znači da srednjoročno ne možemo očekivati veći prostor za angažovanje profila pedagoške struke u osnovnom obrazovanju”, rekao je Mutabdžija, dodavši da je slična situacija i u srednjim školama.

Babićeva je naglasila da, cijeneći prilike na tržištu rada, na fakultetu razmišljaju o tome da neke studijske programe prestruktuiraju, da ponude sadržaje koji će biti atraktivniji za studiranje ili da kombinuju neke studijske programe kao engleski jezik i istoriju i slično.

“Svjesni smo konkurencije kojoj smo izloženi od drugih fakulteta ovog tipa. Zbog toga smo formirali Komisiju za strateški razvoj fakulteta, koja će ovih dana predložiti smjernice koje ćemo uputiti za eventualno licenciranje u narednoj akademskoj godini”, navela je Babićeva.

Mutabdžija je posjetio danas i Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čiji je dekan LJubiša Vladušić istakao da mu je resorni ministar prenio da će do kraja godine biti završen finansijski aspekt završetka zgrade fakulteta.

On je rekao da je za završetak zgrade i opremanje planirano oko 5.250.000 KM, ali je ostalo neisplaćeno još oko 110.000 KM, te da očekuje da će i to do kraja godine biti riješeno i utrošeno namjenski po planu.

Vladušić je dodao da je važno da se zatvori ova finansijska konstrukcija radi kompletiranja uslova koji su ključni za novi kvalitet rada na fakultetu.

“Minsitar je potvrdio činjenicu da je ovaj fakultet važan u regionu, a posebno istočnom dijelu Republike Srpske, što obavezuje i nastavni kadar da daje novi proizvod sa mnogo više kvaliteta, a to su naši studenti koji će uspješno pobijediti konkurenciju na tržištu rada i koji će dobro doći razvoju i prosperitetu Srpske”, istakao je Vladušić.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments