Studentski folklor – uče medicinu i teologiju i čuvaju tradiciju

0
Studentski folklor - uče medicinu i teologiju i čuvaju tradiciju

FOČA – Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ Foča ove godine se „pojačalo“ sa pedesetak studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta, od kojih je formiran poseban ansambl.
Studenti Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta, koji dolaskom na studije u Foču nisu željeli da se odreknu ljubavi prema folkloru, priključili su se ovdašnjem kulturno-umjetničkom društvu.

U KUD-u kažu da je ova inicijativa postojala odavno, a da je zaživjela nakon izgradnje studentskog doma, jer dok su stanovali u privatnom sještaju studenti su bili „raštrkani“ po gradu i bilo ih je teško organizovati.

„U Studentskom domu smo reklamirali naš rad misleći da će se javiti manji broj studenata koji imaju iskustvo igranja u mjestima iz kojih dolaze, da popune naš prvi ansambl. Međutim, javilo ih se mnogo više nego što smo očekivali, pa smo odlučili da napravimo ansambl od studenata ova dva fakulteta“, priča sekretar u KUD-u Foča Saša Stanić.

Studentski ansambl postoji tek dva mjeseca, a već na prvom nastupu oduševio je fočansku publiku i pobrao ovacije.

Rogatičanka Kristina Hršum, student Medicinskog fakulteta, kaže da je imala dug staž u svom KUD-u u Rogatici i da je željela da nastavi da igra i u Foči, ali nije postojao studentski ansambl.

„Na inicijativu drugara odavde, uspjeli smo se skupiti i za kratko vrijeme smo napredovali“, kaže Hršumova.

Student Bogoslovskog fakulteta Zoran Zimonja iz Bronzanog Majdana, koji je 10 godina je igrao u KUD-u „Opanak“ iz Borkovića, kaže da su dobro društvo, iako su tek na početku.

„Mi sa Bogoslovskog smo u manjini, ali dobro se slažemo. Svi smo zajedno, igramo, družimo se. Folklor je prije svega lijepo druženje i svi smo tu upravo zbog toga i zbog sticanja prijateljstava“, kaže Zimonja.

KUD Foča njeguje tradiciju narodnih igara iz Srbije i BiH. Svako kolo ima svoje karakteristične korake i pokrete, koji se pri svim društvima uče jednoobrazno, ali ipak ima i razlika u pristupu.

Studenti su se brzo navikli na fočanski način rada, a i domaćinima su dobrodošla iskustva koja su studenti donijeli iz matičnih društava.

Student medicine Đorđe Vagurić iz Loznice kaže da je zanimljivo biti član studentskog asnambla, te da su ih svi u KUD-u Foča lijepo prihvatili i da im u svemu pomažu.

„Foča i Loznica su pogranična zona, pa imamo dosta sličnosti što se tiče igara. Ipak je to Podrinje, ali ima i razlika, što mi se sviđa, jer upoznajem nešto novo, nove običaje, nove korake“, kaže Vagurić.

Student medicine Nikola Stjepanović iz Petrova kaže da je folklor svugdje sličan, dok je svaki kraj različit po mentalitetu.

„Svaki kraj je po nečemu specifičan, što je između ostalog pozitivna stvar, jer na taj način upoznajemo svoje sunarodnike iz različitih krajeva“, kaže Stjepanović, dodajući u šali da je „trvdoglavost glavna odlika mentaliteta Fočaka, tačnije, Fočanki“.

Studentski je samo jedan od brojnih ansambala Kulturno-umjetničkog društva Foča, koje ima 250 članova.

Učeći jedni od drugih, razmjenom iskustava i narodnih običaja iz krajeva iz kojih dolaze, studenti na najljepši način čuvaju tradiciju.

Da njihovo kolo krasi poseban duh pokazalo se i na prvom nastupu, za koji su odabrali igre iz Mačve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments