Studentski domovi na Palama useljivi do početka školske godine

0

Novoizgrađeni studentski domovi na Palama trebalo bi da budu opremljeni i useljivi do početka školske godine, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu gradonačelnik ovog grada Nenad Samardžija.


Nakon sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo, Samardžija je rekao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio pokretač projekta izgradnje domova, te podsjetio da je Vlada Republike Srpske preuzela na sebe otplatu kredita za njihovu izgradnju.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevan Trbojević rekao je na sjednici da bi naredne sedmice Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske trebalo da raspiše tender za opremanje domova, te da su u tenderskoj komisiji dva člana sa Univerziteta.

On je istakao da će od 1. oktobra početi sa radom Inovacioni centar u Istočnom Sarajevu, koji su osnovali Univerzitet i grad Istočno Sarajevo, te da će u objektu „Kikinda“ na Palama, kojeg je Centru dodijelio grad, biti smješten veliki broj firmi.

„Grad Istočno Sarajevo je donio nekoliko odluka – prva odluka je vezana za ustupanje objekta `Kikinda` za potrebe Univerziteta, druga odluka je bila da se pristupi osnivanju Inovacionog centra, treća odluka se odnosi na realizaciju manjeg projekta na uređenju prilaza Univezitetu, koji se provodi sa lokalni zajednicama“, naglasio je Samardžija.

Prema njegovim riječima, Inovacioni centar je jedna nova ustanova na području grada, koja će biti na raspolaganju privrednicima, gdje će zajedno nauka, lokalne zajednice i privrednici, moći da realizuju projekte.

Samardžija je dodao da su grad Istočno Sarajevo i opštine izdvojile oko 280.000 KM za stipendije studenata sa ovog područja.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas Izvještaj o inspekcijskom nadzoru na području grada za prvih šest mjeseci, prema kom je od planiranih 1.916 kontrola izvršeno njih 1.714, tako da je izvršenje plana 89 odsto.

Od ukupnog broja kontrola, 467 ili 27 odsto su bile neuredne, a što je za dva odsto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Na sjednici je usvojena Odluka o dodjeli nagrada i priznanja grada Istočno Sarajevo, prema kojoj će, ovogodišnje najveće priznanje „Povelja grada“ dobiti Univerzitet u Istočnom Sarajevu, za sve ono što je učinio za ovaj grad.

Nagrade i priznanja se dodjeljuju najuspješnijim kolektivima i pojedincima povodom Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića, krsne slave Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare