Studenti medicine prvi put organizovali Dane nauke

0
Studenti medicine prvi put organizovali Dane nauke
ФОЧА, 23. МАЈА /СРНА/ - Студенти Медицинског факултета из Фоче, у сарадњи са својим професорима, први пут су организовали Дане студентске науке, на којима су представили резултате свог научно-истраживачког рада.

FOČA – Studenti Medicinskog fakulteta iz Foče, u saradnji sa svojim profesorima, prvi put su organizovali Dane studentske nauke, na kojima su predstavili rezultate svog naučno-istraživačkog rada.

U čitaonici Studentskog doma Foča, deset studenata predstavilo je kolegama svoje naučne radove sa kojima su nastupali na međunarodnim i lokalnim kongresima.

Student prve godine medicine Darko Lazić iz Zvornika kaže da mu je životni cilj da u medicinu donese nešto novo, a njegov naučni rad je iz oblasti histologije.

„Medicina je nauka koja je svakim danom sve novija, a mi smo u naučnom radu otkrili drugačiju sliku o dosadašnjim teorijama iz ove oblasti“, rekao je Lazić, koji je sa dvojicom kolega, sa fakulteta iz Foče i Beograda, obavio istraživanje u laboratoriji u Nišu, a mentor im je bio profesor doktor Jovan Nikolić.

Student šeste godine stomatologije Sanja Mitrović iz Bijeljine predstavila je naučni rad pod nazivom „Razlozi ekstrakcije mliječnih zuba“.

„Radila sam zajedno sa kolegama Slavkom Maleševićem i Daliborkom Simić, a pomogli su nam mentori docent Bojana Davidović i docent Svjetlana Janković. Htjeli smo da ukažemo na važnost mliječnih zuba, a podatke smo prikupljali dvije godine. Naš savjet roditeljima je da djeca redovno dolaze kod stomatologa, da se vodi računa o ishrani i pravilnoj oralnoj higijeni“, rekla je Mitrovićeva.

Naučni rad predstavio je i Haris Čampara, student Medicinskog fakulteta iz Sarajeva, koji je istakao da je ovo prvi vid saradnje dva fakulteta.

„Izuzetno mi je drago i nadam se da je ovo samo mali korak u stvaranju jačih i boljih odnosa“, rekao je Čampara.

Predsjednik Sekcije za naučno-istraživački rad, pri Savezu studenata Medicinskog fakulteta, student šeste godine stomatologije Slavko Malešević je istakao da se nada da bi naredne godine ova manifestacija mogla prerasti u studentski kongres.

„Nadamo se da će se poslije ovog skupa veći broj studenata odlučiti za pisanje naučnih radova“, rekao je Malešević.

On je napumenuo da studenti iz Foče svoje radove izlažu na kongresima u Varšavi, Berlinu, Groningenu, Košicama i Amsterdamu, a od domaćih u Tesliću, Mostaru, Beogradu i na Kopaoniku.

Prodekan za nauku i istraživanje Biljana Mijović rekla je da na ovaj način žele podstaći studente da se bave naukom jer će im to, kada završe fakultet, biti potrebno kako u svakodnevnoj praksi prevencije i liječenja, tako i u akademskoj praksi.

„Vidimo da se naša tri studenta sa prve godine već ozbiljno bave naučno-istraživačkim radom. Cilj je da ovaj skup preraste u domaći, a zatim i u međunarodni kongres studenata“, rekla je Mijovićeva.

Ona je dodala da su studenti, koji do sada nisu učestvovali u naučno-istraživačkom radu i koji nisu izlagali svoje radove, mogli na osnovu iskustava svojih kolega da vide koliko je važno baviti se naukom.

„Studenti mogu dosta da nauče, da dobijaju druge ideje, te poprave komunikaciju, a kada ovo preraste u kongres, moći će da upoznaju kolege iz raznih krajeva svijeta“, zaključila je Mijovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments