Stručnjaci iz Banjaluke obišli zaraženu šumu

0

FOČA – Na jesen će početi suzbijanje gusjenice žutotrbe koja je napala šumu u okolini Foče, s obzirom da u vegetacionom periodu to nije moguće uraditi na adekvatan način, rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u resornom ministarstvu Goran Zubić.

Nakon obilaska zaražene šume, Zubić je istakao da je napadnuta državna i privatna šuma, kao i voćnjaci, a biće potrebno uraditi sinhronizovane mjere zaštite.

„Sada imamo zadatak da prikupimo detaljne podatke o napadu žutotrbe i da izradimo mjere koje će lokalno šumsko gazdinstvo provoditi u saradnji sa Šumarskim fakultetom i ministarstvom, te sa opštinom i privatnim vlasnicima šume“, rekao je Zubić.

On je napomenuo da još desetak dana može potrajati opasnost za stanovništvo od alergije, koju svojim dlačicama izazava ova gusjenica. „Poslije toga, gusjenice će prerasti u leptire, tako da građani ne treba da paniče“, istakao je Zubić.

Šef katedre za zaštitu šuma na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Zoran Stanivuković rekao je da će se mjere zaštite planirati nakon polaganja jaja u avgustu.

„Biće potrebno da se utvrdi tačna površina, intenzitet napada i zdravstveno stanje šume, a onda ćemo planirati mjere borbe. Da li će biti mehaničke ili biološke, zavisi od finansijskih sredstva“, istakao je Stanivuković.

Mehaničke mjere podrazumijevaju sakupljanje gusjeničjih gnijezda i njihovo spaljivanje, dok biološke metode podrazumijevaju tretiranje određenim preparatima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare