Stravično stradanje srpske Jabuke 27 godina čeka pravdu

0

FOČA – Na Gradskom groblju Božovac u Foči danas je služen pomen povodom 27 godina od masovnog stradanja 43 Srba u fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka koje je na kućnom pragu ubila muslimanska vojska iz Goražda.

Armija BiH je 23. jula 1992. godine popalila 18 srpskih sela šireg područja Jabuke, tada fočanske mjesne zajednica, na lijevoj obali rijeke Drine, podno planine Jahorine.

Muslimanski vojnici su na svirep način ubili 43 srpskih mještana, među njima dječaka od 13 godina Nova Eleza, slijepu staricu Milku Kovač, nepokretnu Zorku Simović, kao i partizanskog veterana iz Drugog svjetskog rata, junaka iz Bitke na Sutjesci i sa Sremskog fronta Miloša Vukovića.

Ubijeni su i stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Joka Stojanović.

Pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg minirana je i do temelja srušena.

Neđo Mastilo je tog dana ostao bez brata Radislavka i brojne rodbine.

„Nisu birali, ubijali su sve redom, sačekivali su narod u zasjedama u šumarcima i bilo je veoma teško izvući se iz obruča. Moga strica Marka, koji je imao više od 90 godina, ubili su iznad sela, kada je pošao u šumarak da se sakrije, a dvije starice, od kojih jedna slijepa, a druga nepokretna, našli su u kolibi i zapalili“, kaže Mastilo.

On ističe da pravosudne institucije ništa ne preduzimaju.

„Ide se na to da izumru i svjedoci i izvršioci, tada neće imati kome da se sudi“, rekao je Mastilo.

Predsjednik Udruženja prognanih i raseljenih Srba i svjedok zločina LJubiša Simović rekao je da su srpske žrtve izmasakrirane i da im je na tijelu urezivano slovo „U“.

On je istakao da je prošle godine predmet konačno stigao u Tužilaštvo BiH.

„Ne nadam se mnogo, s obzirom na to da je predmet ovoliko `ćutao` u Tužilaštvu u Trebinju i da smo davali izjave i Sipi i međunarodnim organizacijama, nikada nismo naišli na razumijevanje. Sada je došlo do Tužilaštva BiH i mi smo dali izjave, ali skoro godinu dana nema nikakvog pomaka. Mi ćemo istrajati u ovome, da se bar pozovu na sud neki od počinilaca zločina, jer mi znamo imena ljudi koji su predvodili tu akciju“, rekao je Simović.

Nakon rata, Jabuka je pripala Federaciji BiH, pa se preostalo srpsko stanovništvo moralo seliti sa svojih ognjišta, a posmrtni ostaci ubijenih Jabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči.

Parastos ubijenim Jabučanima i ove godine biće služen na Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta, kod spomenika u porti obnovljene jabučke crkve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare