Strategija socijalne zaštite – značajan dokument

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, direktor lokalnog Centra za socijalni rad Srđan Baralić i predstavnici Unicefa zaključili su danas na Palama da je strategija razvoja socijalne zaštite za ovu opštinu veoma važan dokument, kao i sama saradnja na njegovoj izradi.

Izradi strateškog dokumenta razvoja socijalne zaštite za opštinu Pale prethodi izrada socijalne karte, prve u Republici Srpskoj, koja se radi prema jedinstvenoj metodologiji.

Jugović je zahvalio Unicefu i direktoru Centra za socijalni rad Srđanu Baraliću, zahvaljujući kojima je opština Pale jedna od četiri u BiH koja je ušla u uži izbor za saradnju sa Unicefom, koji će obrađivati probleme socijalnih kategorija putem izrade socijalne karte.

„Socijalna karta je prvi korak prema strategiji, koja će nam napraviti prostor da konkurišemo na određene projekte, a koji će sigurno pomoći socijalnim kategorijama u pogledu prvih interventnih zbrinjavanja ili finansiranja zaposlenja tih kategorija“, izjavio je Jugović novinarima.

Baralić je rekao da je pravljenje jedinstvene metodologije socijalne karte završeno, a Pale su prva opština koja će tu jedinstvenu metodologiju sprovoditi u narednom periodu.

„Kada se sprovede, onda ćemo dobiti podatke sa terena koji će biti materijal za donošenje strateških planova i akcioni plan koji slijedi iza toga. To će nam dati mogućnost da apliciramo za druge grantove“, istakao je Baralić.

Predstavnik Unicefa BiH Semra Katić rekla je da je za Unicef važno da opštine i gradovi sa kojima sarađuje pokažu interes, da mijenjaju i unapređuju situaciju, prije svega djece.

Prema njenim riječima, na sastanku je istaknuto da će, iako je Unicef organizacija koja se bavi djecom i mladima, prilikom izrade socijalne strategije u opštini Pale biti uvršteni i roditelji djece i starija lica.

Katićeva se nada da će Unicef ostvariti dobru saradnju sa opštinom Pale, te navela da je ta organizacija na sličan način do sada radila sa 50 gradova i opština u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare