Stop zastrašivanju Srba povratnika

0

ZVORNIK – Srpski povratnici u opštinu Kalesija u Federaciju BiH danas su u Zvorniku organizovali kampanju pod nazivom “Stop zastrašivanju Srba povratnika” da bi upoznali javnost o opstrukcijama i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava koje im već 12 godina čine opštinsko rukovodstvo i policijska uprava.

Kampanju je organizovalo Udruženje građana “Agrorazvoj” iz Gojčina kod Kalesije radi ukazivanja na brojne probleme 140 Srba u devet povratničkih naselja u opštini Kalesija.

Predsjednik Udruženja Milisav Garić rekao je novinarima da su danas dijeljeni leci i brošure s ciljem da se sačuva sadašnji broj Srba povratnika i izvrši pritisak na nadležne organe da štite imovinu i živote povratničkih porodica.

Garić je naveo da se u dosadašnjem periodu ispostavilo da vlast i policija namjeravaju trajno iseliti Srbe sa područja opštine Kalesija.

U brošurama srpski povratnici u opštinu Kalesija pitaju zašto su oni ničiji ljudi, zašto ih zloupotrebljavaju, a njihova imovina uzimaju i dijele drugima, zbog čega se oko srpskih naselja još nalaze minska polja, te zašto ih progone i ponižavaju…

Garić kaže da srpski povratnici ne traže mnogo, već da odnos lokalne zajednice bude isti za sve građane, da policija bude u službi građana bez selekcije i diskriminacije, kao i da prestane korupcija i pljačka povratnika.

Kampanja, koja se provodi u okviru socio-ekonomskog osnaživanja povratnika, počela je 9. jula ispred zgrade opštine Kalesija, dan kasnije nastavljena je u Tuzli. Planirano je da bude završena pred zgradom opštinske administracije u Kalesiji u ponedjeljak, 16. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments