Stojanović: Potrebna nacionalna studija o stanju oralnog zdravlja

0
Stojanović: Potrebna nacionalna studija o stanju oralnog zdravlja

FOČA – Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči Nikola Stojanović rekao je da su njihova interna istraživanja poražavajuća i da mnogo treba uraditi na zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, te naveo da je problem što u Republici Srpskoj ne postoji nacionalna studija o stanju oralnog zdravlja.

Stojanović kaže da se nacionalne studija o stanju oralnog zdravlja svuda u zemljama u okruženju i Evropi rade svake tri, četiri godine, a na osnovu njih se izrađuje preventivni program, plan upisa studenata i svi budući koraci u stomatologiji.

„Mi smo sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci konkurisali pri Vladi Republike Srpske sa idejom da bude urađena prva nacionalna studija za Srpsku i nadamo se da ćemo uspjeti, da bismo mogli da planiramo naredne korake“, rekao je Stojanović.

On je napomenuo da su najvažniji i najjeftiniji redovni stomatološki pregledi, barem dva puta godišnje.

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja sa stanovnicima Foče danas su se u fočanskom Centru za kulturu i informisanje družili studenti, asistenti i nastavnici Medicinskog fakulteta u Foči, dijeleći im savjete, četkice za zube, paste i brošure o oboljenjima, liječenju i prevenciji.

Student pete godine na Odsjeku stomatologije Daliborka Simić kaže da im je cilj da objasne djeci, ali i da skrenu pažnju roditeljima, o važnosti pravilnog pranja zuba i redovnih pregleda kod stomatologa.

„Veoma je važno da od ranog djetinjstva steknu pravilne navike, da koriste pravilnu tehniku pranja i da sa roditeljima redovno dolaze na preglede, jer zaista je moguće cijeli život sačuvati zdrave zube“, rekla je Simićeva.

Specijalista dječije preventivne stomatologije Svjetlana Janković ističe da je važno da majke još u trudnoći počnu da misle o zdravlju zuba djeteta.

Ona napominje da rezultati njihovog istraživanja govore da više od 70 odsto trudnica nije upoznato o činjenici da u trudnoći mogu i moraju redovno održavati i sanirati zube, te da oko 40 odsto trudnica ne zna koliko dijete ima mliječnih zuba, niti na koji način da krenu sa održavanjem oralne higijene.

„Ako majka ne zna ko će naučiti dijete. Treba podići nivo zdravstvene kulture. Svi treba da shvate da zubi niču zdravi i treba da ostanu zdravi – to je naša generalna poruka danas“, rekla je Jankovićeva.

Ona je upozorila da sistematski pregledi djece koje Medicinski fakultet u Foči organizuje dva puta godišnje pokazuju da dvanaestogodišnje dijete u prosjeku ima od šest do sedam pokvarenih zuba, dok su ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije da taj broj, koji se naziva Kep indeks, ne smije biti veći od tri, a idelan je jedan i po.

„Roditelji su odgovorni za zdravlje zuba djece i treba da ih dovedu kod stomatologa dok su svi zubi zdravi, jer tada nema šta da ih zaboli i ne mogu se uplašiti stomatologa, a dobiće pravovremene savjete o pravilnom pranju. Ako svakodnevno za pranje zuba izdvojimo pet-šest minuta, to je tako malo, a za cjelokupno zdravlje mnogo znači“, rekla je Jankovićeva.

Specijalista parodontologije i oralne medicine Olivera Govedarica napominje da su usta ogledalo zdravlja, jer se ne smiju posmatrati odvojeno od ostatka organizma.

Ona upozorava da mnoga opšta oboljenja mogu dati promjene u usnoj duplji, kao što oboljenja mekih tkiva usne duplje mogu imati posljedicu na mnoga opšta oboljenja.

„Tako se parodontopatije često dovode u vezu sa kardiovaskularnim i oboljenjima digestivnog trakta, kao i respiratornog trakta, a najveća veza je nađena između parodontopatije i dijabetesa. Utiču na tok oboljenja i na lošiju prognozu oboljenja“, rekla je Govedarica.

Ona je navela da je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, parodontopatija glavni uzročnik gubitka zuba, te da oni pokušavaju da ukažu pacijentima da je to i te kako izlječivo oboljenje, kao i da obrate pažnju na osnovne znake, kao što je krvarenje desni prilikom četkanja zuba, upaljene i otečene desni, neprijatan zadah ili pojava kamenca.

„Prevencija je kruna svega, a to je vrlo lako izvesti, jer je uzorčnik parodontopatije mekana naslaga koja se jednostavno uklanja oralnom higijenom“, rekla je Govedarica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments