Što više istine to manje prijatelja

0

HAN PIJESAK – U Narodnoj biblioteci u Han Pijesku predstavljena je 11. knjiga pod nazivom „Istine“, Petra Aškrabe-Zagorskog iz Kalinovika, autora koji piše o starostavnim načinima života, dugovječnosti, liječenju, načinu ishrane i školovanju, kao i o dobru prema svome rodu.

„Sve što više otkrivaš istine to ćeš imati manje prijatelja. Prijatelja je veoma malo samo je to bolje što kasnije saznati“ – uvodna je misao ove knjige koja, prema autorovim riječima, govori šta jeste, a šta nije istina u vezi sa običnim pojmovima.

Zagorski je na sinoćnoj promociji rekao da se nova knjiga „Istine“, na 340 stranica, bavi pojmovima od svakodnevnih naziva ili riječi, do istorijskih dešavanja na prostoru Zagorja ili zagorske Srbije, koja se prostirala od Soluna do Alpa.

Knjiga je rađena 50 godina na osnovu istraživanja – tako što je autor upisivao podatke o određenim stvarima koje je pratio decenijama.

Recenzent knjige Boris Cicović istakao je na promociji da Zagorski u svojim knjigama veoma spoznajno i hrabro iznosi istinu o prošlosti i srpskom narodu.

Ovaj svestrani, samostalni, samosvjesni i slobodarski istraživač uvidio je kako poboljšati i usrećiti našeg čovjeka i svijet, naglasio je Cicović.

Prema njegovim riječima, Zagorski je posebno ukazao na to da su brojne stare srpske riječi otišle u zapadne i jezike Bliskog istoka, te da smo međusobno bliži nego što mislimo.

Autor knjige obradio je istoriju više od 50.000 srpskih prezimena od prije 2.500 godina, koristeći se stotinama knjiga, hrisovulja i povelja, popisima stanovništva, ljetopisima i drugim istorijskim izvorima.

Proučavao je naravi srpskog naroda, prelazak pripadnika srpskog naroda u druge vjere i nacije, te uputio mlađe kako da olakšaju život sebi i svojima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare