Stižu ruski turisti na Jahorinu, uskoro avionska linija Moskva – Sarajevo

0

Na 17. Berzi turizma Workshop 2013 (Vorkšop), koja je održana juče na Jahorini, najavljeno je otvaranje avionske linije Moskva-Sarajevo i dolazak ruskih turista na ovu planinu predstojeće zimske sezone.

Direktor aviokompanije “Moskovija” Jurij Basjuk rekao je da će od 20. decembra biti uvedena redovna aviolinija Moskva-Sarajevo.

Avion, koji će letjeti jednom nedjeljno – petkom, polaziće sa moskovskog aerodroma “Domodjedovo” u jutarnjim časovima, a povratak iz Sarajeva predviđen je u popodnevnim časovima.

“Ovakav red letenja dobar je i za turiste i za poslovne ljude”, rekao je Basjuk i dodao da će putnike prevoziti novi ruski avion “Suhoj superdžet 100”, koji će imati osam biznis i 85 ekonom-klasa.

Basjuk je naglasio da će zavisno do toga koliko se bude razvijao posao i koliko turisti budu zaintersovani u Sarajevo dolaziti i veći ruski avioni.

Direktor Turističke organizacije “Kuk” Sarajevo Vaso Bosiljčić rekao je da je sa ruskom turističkom organizacijom “Sedam tura” danas potpisan ugovor o saradnji, kojim je planirano da od 27. decembra do 10. janura BiH posjetiti 200 do 300 ruskih turista.

Predstavnik ruske turističke kompanije “Sedam tura” Jelena Dabrovoljska istakla je da će njena kompanija uložiti sve moguće napore da na Jahorinu dovede što više gostiju iz Rusije, ne samo predstojeće turističke sezone, nego i poslije.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević rekla je da je danas predstavljena turistička ponuda Jahorine na srpskom i ruskom jeziku, jer je na Berzi prisutno oko 20 ruskih turističkih agencija i oko 60 iz BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Ona je istakla da će ruski turoperatori obići sve hotele na Jahorini i upoznati se o njihovoj ponudi i sačiniti dobre poslovne aranžmane za predstojeću zimsku turističku sezonu.

Spasojevićeva je dodala da je danas planirana i vožnja šestosjedom i panoramsko razgledanje Jahorine.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da turizam treba maksimalno iskoristiti, te da je ovoj turističkoj berzi na pravi način predstavljeno ono čime Istočno Sarajevo i Jahorina raspolažu.

“Nadam se da će ovakve manifestacije doprinijeti povećanju broja stranih turista”, rekao je Lučić.

Vršilac dužnosti direktora Olimpijskom centra “Jahorin” Neven Ćosović rekao je da je najavljeni dolazak ruskih turista na Jahorinu značajan, jer se otvara novo atraktivno tržište.

Ćosović je naglasio da su Rusi već počeli da dolaze u zemlje okruženja, prije svega Crnu Goru, te da se nada da će se to desiti i sa Jahorinom, koja ima šta da ponudi ruskim gostima.

Berzu turizma organizovala je Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Udruženje hotelijera “Jahorina” i Olimpijski centar “Jahorina”.

RADOVI NA GARAŽI ŠESTOSJEDA SKOČINE PRIVODE SE KRAJU


Građevinski radovi na izgradnji garaže šestosjeda Skočine na Jahorini biće završeni narednih dana, nakon čega će italijanska firma “Lajtner” pristupiti montaži opreme.

Portparol Olimpijskog centra “Jahorina” Zorica Jovanović rekla je Srni da će stavljanjem garaža u pogon do nove skijaške sezone, uslovi za skijanje na stazi Skočine biti poboljšani.

Ona je naglasila da je na Jahorini sve spremno za narednu zimsku sezonu, staze su očišćene, a završen je i remont vertikalnog transporta.

“Imamo prve najave gostiju iz Srbije, Hrvatske, a ove godine najavljene su i organizovane grupe gostiju iz Češke, Poljske i Mađarske”, istakla je Jovanovićeva, dodajući da će ove godine na Jahorinu doći i prve grupe gostiju iz Rusije čemu je doprinijelo ukidanje viza.

Prema njenim riječima, cijene sezonskog ski-pasa sa slikom od sutra pa do 30. novembra iznosiće 450 KM za odrasle, a za djecu 270, a ski-pas “30 sati” za odrasle koštaće 207, a za djecu 148 KM.

Jovanovićeva je naglasila da će od 1. decembra cijene ski-pasa sa slikom iznositi 700 KM za odrsale, a 445 KM za djecu, dok će cijena ski-pasa “30 sati” ostati ista.

“Cijena polupansiona ove zimske sezone kretaće se od 66 do 88 KM u zavisnosti od vremenskog perioda”, rekla je Jovanovićeva, istakavši da će za goste hotela “Bistrica”, koji borave pet i više dana, odobravati ekstra popust na ski-pas od 20 odsto.

Ona je podsjetila da Jahorina raspolaže sa 20 kilometara ski staza, sa tri šestosjeda, dva dvosjeda i četiri ski-lifta, ukupnog kapaciteta 12.000 skijaša na čas.

Jovanovićeva je navela da se na Jahorini osnježava više od tri kilometra skijaških staza.

Ona je dodala da Jahorina raspolaže sa 2.500 ležajeva u hotelima i isto toliko u privatnom smještaju.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments