Stiglo 25.000 doza ruske vakcine za revakcinaciju

1

BANJALUKA – U Banjaluku je danas dopremljen kontingent od 25.000 doza ruske vakcine „sputnjik ve“ – komponenta dva, namijenjene za revakcinaciju stanovništva Republike Srpske protiv virusa korona.

Pošiljku, koja je stigla u skladište firme „Krajina grupa“, dočekao je ministap zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić: Ubrzati proces /re/vakcinacije

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da Srpska putem domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova treba da ubrza ne samo revakcinaciju ljudi, već i aktivnosti na planu vakcinacije stanovništva Republike Srpske prvom dozom vakcina protiv virusa korona.

On je rekao novinarima u Banjaluci da se taj proces mora ubrzati da bi se u nekih mjesec, mjesec i po na odgovarajućim vakcinalnim punktovima i slično vakcinisalo što više stanovnika, s obzirom da se vidi da je u smislu zaraženih mnogo lošija situacija ako je u nekoj zemlji manje vakcinisanih.

„Nevakcinisani obolijevaju i zato građane, u skladu sa novim prilivom raznih tipova vakcina, pozivamo da se obrate domovima zdravlja i vakcinišu“, rekao je Šeranić novinarima nakon što je danas u Banjaluku dopremljen kontingent od 25.000 doza ruske vakcine „sputnjik ve“ – komponenta dva, namijenjene za nastavak revakcinacije stanovništva protiv virusa.

On se nada da će nadležne agencije na nivou BiH što prije odobriti upotrebu ove vakcine, te dodaje da se od zdravstvenih ustanova traži da svoje kapacitete maksimalno iskoriste kako bi proces vakcinacije išao što brže.

Kada je riječ o ruskoj vakcini, Šeranić je rekao da je oko 149.000 komada ove vakcine pristiglo u Srpsku, isključujuću današnju isporuku.

„Kada je riječ o ukupnoj vakcinaciji, na teren smo isporučili oko 188.000 prve doze, a oko 102.000 građana je revakcinisano. U ove podatke ne ubrajamo naše građane koji su vakcinisani u Srbiji, te apelujemo i dalje da to prijave svojim porodičnim ljekarima. Time bismo imali potpunije podatke i lakše donosili buduće mjere, a sve je bitno i kada je riječ o odlukama koje će drugi donositi prema nama“, kaže Šeranić.

On je rekao da odlasci medicinskih radnika nisu zaobišli velike i razvijene zemlje, pa tako i Srpsku, ali da vlasti konstantno rade na tome da oni ostanu u Republici popravljajući, između ostalog, uslove za rad i život tih ljudi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

je li alen i istovario ovaj kamion?