Stevanović: Tražimo olakšice u poslovanju

0

ZVORNIK – Zanatsko-preduzetničko udruženje iz Zvornika, zbog sve težeg poslovanja koje rezultira zatvaranjem samostalnih radnji, pokrenulo je nekoliko inicijativa s ciljem da se olakša njihovo privređivanje.


Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Momčilo Stevanović rekao je da su preduzetnici opterećeni povećanim cijenama grijanja, komunalnih usluga i poreskom stopom.

“Visoke cijene komunalnih i drugih usluga uticale su na nas da se samoorganizujemo i tražimo olakšanje u poslovanju. Zabrinuti smo za svoj opstanak, jer se više od 70 odsto preduzetnika nalazi na granici da zatvori radnje zbog teškog poslovanja”, naglasio je Stevanović.

On je istakao da su zvornički preduzetnici nezadovoljni privrednim ambijentom u kome posluju.

Stevanović je istakao da su “Zvornikstanu” uputili inicijativu za smanjenje cijene grijanja, koja po metru kvadratnom poslovnog prostora košta 7,90 KM, ocijenivši da bi trebalo da bude na nivou znatno manje cijene grijanja stambenog prostora.

Pokrenuta je i inicijativa za smanjivanje cijena komunalnih usluga i formirana je komisija Udruženja koja će sa rukovodstvom preduzeća “Vodovod i komunalije” analizirati stanje i mogućnost smanjenja cijena ovih usluga.

“Predložili smo da se osnovica poreske stope vrati na nivo iz ranijeg perioda u iznosu od 0,06, jer sadašnju od 0,25, koja je najveća u okruženju, smatramo previsokom”, objašnjava Stevanović.

Zvornički preduzetnici traže i smanjenje komunalnih taksi budući da su neke drastično povećanje u posljednje vrijeme.

Stevanović je naveo primjer da se za poslovni prostor, veći od 90 metara kvadratnih, plaća 3.800 KM takse za zakup građevinskog zemljišta, a koja je ranije iznosila oko 900 KM na godišnjem nivou.

Udruženje je, dodaje Stevanović, formiralo i komisiju koja bi trebalo da sa nadležnim opštinskim službama sagleda stanje cijena komunalnih taksi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments