Stevanović: Rekonstrukcija mosta preko Drine biće završena do 20. avgusta

0

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izrazio je danas očekivanje da će rekonstrukcija mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, biti završena do 20. avgusta.

„Očekujem da će do 20. avgusta praktično rekonstrukcija mosta biti završena i da će most biti predat na korišćenje građanima opštine Mali Zvornik i grada Zvornika“, rekao je novinarima Stevanović.

On je dodao da neće biti završena dekorativna rasvjeta mosta, jer je naknadno pokrenuta i nije se našla u opisu poslova i projektnoj dokumentaciji sanacije mosta.

„Razgovaraćemo sa predstavnicima Vlade Srbije i opštine Mali Zvornik i dogovoriti kada i kako da se finansira projekat dekorativne rasvjeta mosta“, rekao je Stevanović i dodao da most zaslužuje rasvjetu koja će ga činiti još monumentalnijim.

Govoreći o lociranju graničnog prelaza, Sevanović je rekao da je već obavljen razgovor sa nadležnim organima Srbije i BiH da se postavi integrisani granični prelaz na prilazu mostu u Srbiji.

„Naš je prijedog da se tu postavi integrisani granični prelaz, odnosno da granična policija i carina BiH bude na dijelu Srbije, gdje će se nalaziti i njihova granična služba, jer je prostora na ulazu u Republiku Srpsku prilično tijesan, a samim tim i nefunkcionalan“, rekao je Stevanović.

Rekonstrukcija ovog mosta, kojom je, prema projektnoj dokumentaciji, predviđeno pjeskarenje metalne konstrukcije, zamjena dotrajalih dijelova, sanacija nosivog kamenog stuba, te farbanje i postavljanje gazećeg sloja, počela je 27. avgusta prošle godine, sa rokom završetka od 12 mjeseci.

Vlada Srbije obezbijedila je 600.000 evra za rekonstrukciju ovog mosta, koji je dug 150, a šitok 7,2 metra, dok je izvođač radova zvornička firma „Enikon gradnja“.

Ovaj most je izgrađen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 12. januara 1930. godine.

Most je građen sredstvima kralja Aleksandra i Ministarstsva građevine Kraljevine Jugoslavije.

Težina željezne konstrukcije mosta iznosi 950 tona. Po završetku gradnje zaprežnim kolima je dovezeno 30 tona kamena, da bi se ispitala njegova izdržljivost. Nakon 15 dana kamen je uklonjen, jer se utvrdilo da je most stabilan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare