Stevanović: Očekujemo uskoro početak radova na sanaciji mosta

0
Stevanović: Očekujemo uskoro početak radova na sanaciji mosta

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović očekuje da će uskoro biti prikupljena sva potrebna dokumentacija za projekat sanacije Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju.

„Očekujemo da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije da saglasnost za projekat sanacije, kako bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo potrebnu dokumentaciju, nakon čega bi se išlo u raspisivanje javne nabavke za izvođenje radova“, rekao je danas novinarima Stevanović.

On je dodao da je već do sada izgubljeno dosta vremena za neophodnu sanaciju ovog mosta za koju je Vlada Srbije izdvojila 600.000 evra.

„Most je sam po sebi specifičan objekat koji iziskuje dodatne napore da se pribave sve potrebne dozvole i saglasnosti za sanaciju, jer je eliki broj ustanova, institucija i organa nadležan za ovaj most“, rekao je Stevanović.

On je pojasnio da je za izdavanje nekih od dozvola, saglasnosti ili druge dokumentacije za sanaciju mosta nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, za nešto „Vode Srbije“, za nešto resorna ministarstva i „Vode Republike Srpske“, pa Savjet ministara, dok se za neke poslove nadležne i lokalne zajednice Zvornik i Mali Zvornik.

„Iako je, kao što se vidi komplikovana procedura, ipak očekujem da će se ovih dana sve to razmrsiti, kako bi krenula realizacija projekta“, rekao je Stevanović.

Ističući da je još rano govoriti kada će ovaj projekat biti završen, Stevanović je rekao da će sve biti jasnije tek kada budu dobijene saglasnosti i dozvole i kada bude poznat izvođač radova.

Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, preko koga je zabranjeno odvijanje saobraćaja, sada služi kao granični prelaz samo za pješake.

Gradnja ovog željeznog mosta počela je 1927. godine, a završena je 1929. godine. U saobraćaj ga je 12. januara 1930. godine pustio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Most je građen sredstvima Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije, ratnom reparacijom i donacijama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Da bi se, nakon završenih radova, ispitala izdržljivost mosta, zaprežnim kolima je dovezeno 30.000 tona kamena koji je nakon 15 dana uklonjen, kada se utvrdilo da je most čvrst i stabilan.

Most je dug 150, a širok 7,2 metra. Kada bi se svi dijelovi metalne konstrukcije mosta razvili u jednu ravan, zauzeli bi 14 dunuma prostora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments