Stevanović: Masovnost nam daje sagu i pravo da slavimo 9. januar

0

ZVORNIK – Polaganjem vijenaca na Spomenik za 1.080 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu i prijemom koji je za predstavnike Srpske pravoslavne crkve, privrednike, poslovne ljude, kulturne, sportske i javne radnike organizovao gradonačelnik Zoran Stevanović, u Zvorniku je danas obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske.
Umjesto parastosa, koji se prema srpskim pravoslavnim običajima ne služi od Božića do Bogojavljenja, na Spomenik za 1.080 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu položeni su vijenci i cvijeće kao znak zahvalnosti za sve one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Vijence i cvijeće na Spomenik su položili predstavnici grada Zvornika, Centra javne bezbjednosti, porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida, boračke organizacije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odbornici Skupštine grada i gosti.

Gradonačelnik Stevanović izrazio je zadovoljstvo masovnim prisustvom na polaganju vijenaca i cvijeća na Spomenik, ističući da je upravo ta masovnost poruka koja daje snagu i pravo da se obilježava 9. januar – Dan Republike Srpske na svim nivoima.

„Masovnost je potvrda da obilježavanje Dana Republike Srpske i na lokalnom nivou i te kako ima smisla. Tim pokazujemo jedinstvo srpskog naroda u obilježavanju ključnih datuma, pokazujemo da smo svi kao jedan kad je pitanju rođendan Republike Srpske, kad je u pitanju njeno očuvanje i naše budućnosti na ovim prostorima“, rekao je Stevanović.

Ističući da se obilježavanje Dana Republike Srpske slavi skromno kao i prethodnih godina, ali bez namjere da se prkosi bilo kome, Stevanović je naglasio da su i Zvornik i Republika Srpska otvoreni za sve koji ovdje hoće da žive u miru, da podižu djecu, porodicu, odnosno svoje potomstvo.

Čestitajući 25-tu godišnjicu Republici Srpskoj i svim njenim građanima, Stevanović je poželio da Srpska vječno živi i da njen rođendan nastave da slave njeni žitelji i njihovi potomci na stotine godina.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković naglasio je da Dan Republike Srpske treba da se obilježava i u slavu svih onih koji su dali svoje živote za stvaranje ove naše Republike Srpske.

„Dan Republike Srpske – 9. januar dostojanstveno proslavljamo kako to nama dolikuje, a iskreno slavlje i obilježavanje datuma koji su u srcu i tradiciji srpskog naroda ne treba nikoga da povređuje, jer nije uperen ni protiv koga“, rekao je Marković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare