Stevandić: Ratnim osuđenicima omogućiti evropsko pravo smanjenja kazne za jednu trećinu

0
Stevandić: Ratnim osuđenicima omogućiti evropsko pravo smanjenja kazne za jednu trećinu

FOČA – Zbog neusklađenosti domaćeg sa evropskim pravosuđem, osuđenici koji u BiH služe dugogodišnje kazne za ratne zločine u nepovoljnom su položaju u odnosu na one koji su osuđeni u Haškom tribunalu, jer ne postoji mogućnost da im kazna bude smanjena za jednu trećinu, izjavio je u Foči potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

On je nakon obilaska osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Foča rekao da se moraju pokrenuti postupci da se ovakvo pravilo uvede i u pravosuđe BiH.

„Na nivou BiH postoji mnogo inicijativa koje nisu operacionalizovane da se smanji kazna za jednu trećinu, bez obzira na naciju – i za Srbe, Bošnjake i Hrvate, jer je to evropsko pravilo. Svi koji su osuđeni u Haškom tribunalu, nakon odležane dvije trećine kazne u evropskim zatvorima su oslobođeni, a to u BiH ne važi i to nije u skladu sa evropskim pravilima. Ispada da je bolje da ste osuđeni u Haškom tribunalu“, napomenuo je Stevandić.

On je naveo da se radi uglavnom o starijim osobama, koje su oboljele i uglavnom resocijalizovane.

„Bez obzira koliko je ta tema nezgodna i koliko može da bude mnogo raznih tumačenja, mislim da bi se u tom pravcu trebale napraviti zajedničke inicijative. Nemamo pravo da budemo gori od evropskih pravila i da se oglušimo na realne zdravstvene i porodične probleme koje ti ljudi imaju“, rekao je Stevandić.

On je istakao da je nakon brojnih pisama od osuđenika i nakon sagledavanja situacije u drugim zatvorima u BiH došao do zaključka da su srpski osuđenici diskriminisani kada je riječ o mjestu služenja kazne.

„Svi osuđenici drugih nacionalnosti su gotovo ekspresno raspoređeni u zatvore bliže mjestu prebivališta. Trudićemo se da pokrenemo procedure da se i srpski osuđenici iz humanitarnih, porodičnih i zdravstvenih razloga, upućuju u mjesta bliže njihovom prebivalištu, jer je to jednostavnije za njih i njihove porodice“, rekao je Stevandić.

On je naveo da su mnogi osuđenici oboljeli od šećerne i teških reumatskih bolesti.

„Moraju se pokrenuti postupci da im se izađe u susret, jer i oni su živa bića“, dodao je Stevandić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare