Стевандић: Грб Немањића и химна „Боже правде“ не вријеђају Бошњаке

0

БАЊАЛУКА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да историјско насљеђе грб Немањића и химна „Боже правде“ не могу бити увредљиви за било којег припадника бошњачког народа и муслиманске вјере.

Образлажући Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне у Народној скупштини Републике Српске, Стевандић је указао да се Споразум о специјалним паралелним везама усваја у Парламентарној скупштини БиХ чиме је утемељено право Републике Српске на кориштење ових симбола и историјског насљеђа.

„Грб Немањића није грб ВРС који садржи овај грб, али је нешто другачији. То није грб Србије и Црне Горе, него је насљеђе које је овд‌је старије неколико стотина година од исламског насљеђа. Немањићи нису имали никакав однос са Бошњацима, нити икакве сукобе и проблеме, тако да то насљеђе не може бити увредљиво за било којег припадника бошњачког народа и муслиманске вјере“, навео је Стевандић.

Он је истакао да за Бошњаке не може бити увредљива ни химна „Боже правде“ јер се користила и у Краљевини Југославији.

Стевандић је рекао да је разлог за доношење овог нацрта закона омогућавање истицања застава и грбова и извођења химни страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе.

Стевандић је раније изјавио Срни да доношењем закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Републике Српске неће нестати амблем Републике Српске и химна „Моја Република“, али ће у употреби бити и грб Немањића и химна „Боже правде“.

Стевандић је истакао да ће овим законским актом бити дозвољено да грбови буду у употреби у свим институцијама и министарствима у Влади Републике Српске, парламенту Српске, канцеларијама, општинама и да се химна „Боже правде“ изводи на свим манифестацијама по закону.

Према Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске, у постојећи закон се додаје нови члан, који гласи – да се заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Српске могу истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или Остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе“.

Ако се застава или грб Републике Српске истиче у Републици Српској заједно са другим домаћим или страним заставама, грбовима или другим амблемима, односно знацима – застава, односно грб Републике Српске ставља се на почасно мјесто, ако овим законом другачије није одређено, наводи се у образложењу Нацрта закона.

На овај начин Република Српска доприноси заштити идентитета својих конститутивних народа, осталих и грађана, њихове културе и традиције, афирмише поштовање људских права и унапређује пријатељске односе и сарадњу међу државама и народима, додаје се у образложењу Нацрта закона.

У Декларацији је истакнуто да Свесрпски сабор потврђује да је химна „Боже правде“ свесрпска химна, а да је двоглави орао Немањића национални свесрпски грб.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare