Štete od majskih poplava 22,5 miliona KM

0

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik usvojila je danas Izvještaj o majskim poplavama koje su, kako je procijenjeno, na području ove opštine nanijele štetu od oko 22,5 miliona KM.

U Izvještaju opštinske Komisije za procjenu štete navodi se da su kod 448 domaćinstava štete na stambenim objektima, namještaju i pomoćnim objektima procijenjene na 2,6 miliona KM.

Pričinjena šteta na objektima, opremi, robi i repromaterijalu kod 45 preduzeća, preduzetničkih radnji i ustanova procijenjena je na oko dva miliona KM, dok je šteta na lokalnim i nekategorisanim putevima procijenjena na 1,6 miliona KM, a na elektro i telefonskim vodovima, kanalizaciji i vodovodu na 660.000 KM.

Na regionalnim i magistralnim putevima i željezničkoj pruzi šteta je procijenjena na 2.650.000 KM.

U Izvještaju je navedeno da su na području opštine Zvornik registrovana 532 klizišta sa štetom od 7.360.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvjetinović rekao je da hitni radovi koji se moraju izvršiti kod lokalnih vodotoka iznose oko 3,6 miliona KM.

On je dodao da je oko 700 poljoprivrednih domaćinstava pretrpjelo štete, prvenstveno na zasijanim kulturama i poljoprivrednom zemljištu, koje su procijenjene na 1,2 miliona KM, dok su indirektni troškovi od šteta procijenjeni na 850.000 KM.

„Jedno od ključih pitanja je interventna regulacija korita rijeke Sapne u dužini od 13 kilometara, za šta treba oko 800.000 KM. Regulacija korita Sapne trebalo da dovede do toga da njen poprečni presjek ima 100 odsto protočnost. To bi se postiglo uklanjanjem drveća i šiblja i vađenjem nanosa iz korita“, rekao je Cvjetinović.

On je naglasio da će se tom poslu pristupiti vrlo brzo, dok su pomoć, uglavnom kroz obezbjeđenje goriva i radne snage, ponudili i privrednici iz zone Karakaja koji su imali dosta štete od poplava.

Cvjetinović je rekao da je drugi prioritet 14 porodica kojima su klizišta uništila stambene objekte, a čiji stambeni problem treba riješiti do 1. oktobra.

On je dodao da su trenutno tri porodice alternativno smještene, dok su ostale kod rodbine.

Na području zvorničke opštine 226 domaćinstava, čiji su stambeni objekti pretrpjeli štetu od poplava, steklo je pravo na vaučere, koje je većina njih i preuzela.

Na osnovu danas usvojenog Izvještaja biće sačinjen eleborat o procjeni šteta i dostavljen Republičkoj komisiji, što će biti osnova za konkurisanje za određene vrste pomoći.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare