Šteta veća nego 2010. godine

0

ZVORNIK – Obilne i dugotrajne kiše na području zvorničke opštine izazvale su poplave i klizišta u kojima je nanesena višestruko veća šteta nego ona pričinjena u poplavama 2010. godine, koja je iznosila oko tri miliona KM, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanović.

Stevanović je rekao da je poplavama obuhvaćeno više od 1.000 kuća, otvoreno je preko 200 klizišta, kilometri lokalnih puteva su uništeni ili oštećeni, dok je 200 kuća u klizištima i bujicama potpuno uništeno ili oštećeno toliko da u njima ne može da se živi.

Više od 70 odsto poljoprivrednog zemljišta je potopljeno i usjevi na njima su uništeni, a ogromna šteta nanesena je i u preko 20 privrednih subjekata.

U mjesnim zajednicama koje su bila najviše pogođene poplavama, a to su Ekonomija, Čelopek, Karakaj, kao i Kamenica, Srednji Šepak, Sopotnik, polako se uklanjaju posljedice i nastavlja se sa sanacijom, takođe tamo gdje je bilo moguće, radi se na saniranju i uspostavljanju prohodnosti puteva prema mjesnim zajednicama.

„U Sopotniku je mali potočić poprimio razmjere velike bujične rijeke i u poptunosti je uništio četiri kuće i više pomoćnih zgrada. U Boškovićima 45 kuća nisu sigurne za život, one jednostavno tonu u zemlju, zbog čega smo angažovali i stručnjake iz Geozavoda“, rekao je Stevanović.

On je dodao da su tokom tri dana Služba civilne zaštite i njen rezervni sastav, Profesionalna vatrogasna jedinica, brojni volonteri, predsjednici mjesnih zajednica, policija i sva javna preduzeća uložili nadljudske napore da se spriječe veće štete i, prije svega, zaštite ljudski životi.

„Svima kojima je pomoć trebala, pružali smo je, dopremali vreće sa pijeskom i pumpe za crpljenje vode, kao i hranu i vodu. Reagovali smo kod onih klizišta kod kojih je bilo moguće, u smislu da ne naprave veću štetu od one koju su već načinili“, rekao je Savanović.

Trenutno je situacija stabilizovana kad su vodotoci u pitanju, jer su se rijeka Drina i njene pritoke vratila u svoja korita.

„Uspjeli smo tokom jučerašnjeg dana da otklonimo nastale kvarove i omogućimo da 99 odsto stanovništva ima električnu energiju, a ostalo rješavamo danas. Kad je vodosnabdijevanje u pitanju, radi se na tome da u što kraćem roku i korisnici u Kozluku i Branjevu dobiju vodu“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je formirano sedam opštinskih komisija koje su već u obilasku terena sa ciljem identifikacije kompletne štete kako bi mogli da se preduzimaju dalji koraci.

„Ono što smo mogli uraditi, mi smo uradili i radimo i dalje, ali opština Zvornik ne može sama sanirati ni dio štete koji je nanesen višednevnim obilnim padavinama, a da ne govorim o stambenim objektima koje treba ponovo graditi ili popravljati i o kilometrima puteva“, poručio je Stevanović.

On je dodao da su u opštini Zvornik u ovom trenutku veoma potrebne pumpe za izvlačenje vode i topovi za sušenje, da bi ljudi mogli normalno da žive u svojim kućama nakon poplave.

Za sada su vatrogasne jedinice regije Hercegovina dostavile pet pumpi.

(www.palelive.com / Srna / Foto: zvornikdanas.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare