Stefan Malbašić osvojio srebrnu medalju na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi

0

Učenik trećeg razreda gimnazije Srednjoškolskog centra „Pale“, Stefan Malbašić osvojio je srebrnu medalju na nedavno održanoj Iranskoj geometrijskoj olimpijadi i time predstavio državu u najboljem svjetlu.

„Matematika je prepotentna kraljica koja stoji na samom vrhu svih egzaktnih nauka. Nemoguće je zamisliti fiziku ili hemiju bez matematičke ljepote. A za matematiku, kao i za poeziju, potrebno je nadahnuće. Suština matematike nije u formulama, već u misaonom procesu koji dovodi do otkrivanja novih zakonitosti“, izjavio je Malbašić.

Ovaj talentovani matematičar ističe da su takmičenja prilika da se matematika približi mladima i otkrije logičko razmišljanje.

Iranska geometrijska olimpijada je međunarodno takmičenje učenika iz geometrije koje već treću godinu organizuje Iran. Takmičari su podijeljeni u tri kategorije: osnovna – za učenike 7. i 8. razreda; srednja – za učenike 1. i 2. razreda; napredna – za učenike 3. i 4. razreda.

Treća Iranska geometrijska olimpijada održana je 8. septembra 2016. godine u 31 državi sa preko 2500 učesnika.

Države učesnice su bile Albanija, Alžir, Argentina, Jermenija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kina, Kostarika, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Estonija, Iran, Irska, Kazahstan, Kirgistan, Makedonija, Malezija, Meksiko, Holandija, Nikaragva, Nigerija, Panama, Peru, Rusija, Tadžikistan i Ukrajina.

(www.palelive.com)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare