Stefan Bajagić osvojio i Rtanj

0
Stefan Bajagić osvojio i Rtanj

SOKOLAC – Član sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“ Stefan Bajagić učestvovao je sa grupom planinara iz Republike Srpske u akciji „34. Božićni uspon na Rtanj“, koja je imala međunarodni karakter, jer je u njoj učestvovalo više od 1.000 planinara.

Ekipa iz Istočnog Sarajeva u ovom pohodu brojala je pet planinara iz planinarskih društava – „Trebević“ Istočno Novo Sarajevo, „Šošana“ Pale i „Glasinac“ Sokolac.

U usponu na Rtanj učestvovali su i planinari iz Bijeljine i Zvornika.

Za sedamnaestogodišnjeg planinara Stefana Bajagića uspon na Šiljak /1.565 metara/, najviši vrh planine Rtanj, bio je srednje zahtjevan.

On napominje da je Rtanj omiljeno mjesto za sve planinare koji ovu planinu posjećuju skoro cijele godine.

„Loši vremenski uslovi, jaka magla i snažan vjetar na vrhu nisu dozvolili da u potpunosti upoznamo čari čuvenog Rtnja, planine koja se diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom, u čijem podnožju su pješčara i stijena“, kaže Bajagić za Srnu.

U blizini ove planine nalazi se Soko Banja, jedan od najpoznatijih banjskih centara u Srbiji, a ova planina poznata je i po ranijim istraživanjima koja su vršena na tom području.

Ovaj mladi planinar sa Sokoca, učestvujući u planinarskim pohodima sa nekoliko drugova iz planinarskog društva „Glasinac“, osvojio je u prošloj godini vrhove planine Pirin /Vihren i Kutelo 1 i 2/.

Osvojio je i vrhove Olimpa /Skala i Mitikas/, planine Rila /Musala 2.925 metara/, te najviši vrh Čvrsnice /Hajdučka vrata/, zatim Kozare, Majevice, Kablara i Durmitora.

Nedavni zimski pohod, sa grupom planinara, na planinu Visočicu /vrh Vito 1.960 metara/ za Stefana Bajagića predstavlja najbolji vid pripreme korištenja zimske opreme za sljedeće izazove – osvajanje Maglića, Volujaka, Midžora, Prokletija, Ararata i Alpa.

On se posebno raduje i ponovnom pokloničkom putu pod Ostrog, dugom 220 kilometara, na kome je prošle godine bio najmlađi učesnik.

Bajagić tvrdi da na planinarske pohode uglavnom kreće zahvaljujući finansijskoj podršci roditelja, ali i uz pomoć Planinarskog društva „Glasinac“ i opštine Sokolac.

U Planinarskom društvu „Glasinac“ ocjenjuju da je prošla godina bila najuspješnija od osnivanja društva i napominju da su planinari učestvovali u 40 različitih planinarskih pohoda, manifestacija i deset radnih akcija na području planine Romanije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare