Stavljen moratorijum na raspravljanje o izgradnji mini hidroelektrana

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da su njegov prijedlog o stavljanju moratorijuma na raspravljanje i odlučivanje o gradnji bilo kakvih hidroelektrana na rijekama ove opštine, prije dva dana podržali i odbornici Skupštine opštine.

„Iako mi dozvole za gradnju nismo nikada nikome izdali, ovim bi spriječili da se o tome stalno raspravlja i da pred odbornike Skupštine opštine Sokolac i buduće načelnike ovo pitanje ne bude stavljeno na dnevni red što je duže moguće“, naglasio je Bjelica.

Bjelica kaže da želi da energiju usmjeri da na bezvodni Glasinac dovede što više vode za redovnu isporuku građanima, te da se omoguće bolji uslovi za poljoprivredu, kroz mogućnosti navodnjavanja.

On je naglasio da lokalna uprava ima u planu rekonsturkciju izvorišta, postavljanje savremena opreme za prečišćavanje pitke vode po evropskim standardima, uređenje priobalnih područja rijeka Bioštice i Kaljine.

Bjelica je izrazio zahvalnost udruženjima građanima opštine Sokolac što su prilikom protesta i potpisivanjem peticije za zaštitu riječnih tokova, cjelokupnu zajednicu podsjetili na važnost ove teme.

On je podsjetio da su nakon razgovora predstavnika lokalne uprave i predstavnika Ministrarstva za energetiku i rudarstvo Srpske, o mogućnostima izgradnje mini hidrocentrale na Sokocu sredinom novembra prošle godine organizovani mirni protesti, na kojima je rečeno da građani to ne žele.

Jedan od investitora bio je zainteresovan za igradnju mini hidrocentrale na rječici Kaljina, jačine 300 kilovata, koja bi godišnje proizvodila 1,5 gigavat časova i da koncesija još nije dodijeljena.

Prema tadašnjim procjenama vrijednost ove investicije bila bi 1.473.800 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare