Stanje bezbjednosti dobro

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević rekao je danas da je stanje bezbjednosti na području ovog centra dobro, što pokazuje i smanjenje broja krivičnih djela za oko tri odsto u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2012.

Vasiljević je podsjetio da je u martu na području Pala postojao ozbiljan bezbjednosni problem nakon ubistva maloljetnice, ali da su u saradnji sa lokalnom zajednicom dogovorene represivne aktivnosti, što je dovelo do smanjenja broja prekršaja javnog reda i mira.

„Sadašnji pokazatelji daju nam za pravo da kažemo da je stanje javnog reda i mira na Palama stabilno, rekao je Vasiljević na konferenciji za novinare na Palama.

On je naglasio da još postoje problemi iz prethodnog perioda koji opterećuju Centar, od kojih su neki riješeni u saradnji sa Tužilaštvom BiH, Agencijom za istrage i zaštitu BiH i drugim policijskim agencijama i tužilaštvima u regionu.

„Neki od tih pitanja i problema već su riješeni, a neki će vrlo brzo doći na red“, rekao je Vasiljević.

Odgovarajući na pitanje novinara, Visiljević je rekao da je policija danas asistirala gradskim organima koji vrše uklanjanje bespravno izgrađenih objekata na Jahorini.

Prema njegovim riječima, to je dugogodišnji problem koji je opštinska i gradska administracija odlučila da riješi u ovom periodu.

Govoreći o stradanju dva lica na radilištu u Ulogu, opština Kalinovik, Vasiljević je naglasio da je Centar o tome blagovremeno obavijestio nadležno tužilaštvo, da je izvršen uviđaj i dostavljeni izvještaji na ocjenu i nadležnost Tužilaštvu koje će se izjasniti da li ima elemenata krivičnih djela.

Načelnik Sektora policije Borko Mišović istakao je da je u proteklih šest mjeseci na području Centra registrovano 311 prekršaja javnog reda i mira, što je za osam odsto manje nego u uporednom prošlogodišnjem periodu.

Mišović je rekao da su podnesena 84 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručen 191 prekršajni nalog protiv 318 lica.

SMANJEN BROJ KRIVIČNIH DJELA

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prvom polugodištu registrovano je 450 krivičnih djela, što je za 3,23 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.
Popović je na konferenciji za novinare istakao da je nadležnim tužilaštvima podneseno 413 izvještaja protiv 431 lica, od čega 152 povratnika i 11 maloljetnika.

On je naglasio da je registrovan najveći broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta 384, privrednog kriminaliteta 39 , protiv bezbjednosti saobraćaja 25 i dva krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu BiH.

Popović je napomenuo da je zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 39 krivičnih djela privrednog kriminaliteta podnesena 34 izvještaja protiv 35 lica, od čega je deset povratnika u vršenju krivičnog djela.

„Materijalna šteta pričinjena izvršenjem navedenih krivičnih djela iznosi 925.000 KM, a protivpravna imovinska korist 158.000 KM“, naveo je Popović, dodavši da je najveći broj ovih krivičnih djela skidanje i povreda službenog pečata 17, zloupotreba službenog položaja šest, pet falsifikovanja službenih isprava i četiri primanje mita.

On je naglasio da je u prvih šest mjeseci Centar zbog počinjenih ratnih zločina na području Rogatice, Tužilaštvu BiH prijavio četiri lica za dva krivična djela iz Krivičnog zakona BiH.

Popović je rekao da je u posmatranom periodu na području Centra izvršeno 16 samoubistava, od čega je suicid izvršilo 12 muškaraca i četiri žene i to u sedam slučajeva vješanjem, tri vatrenim oružjem i ostalo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare