Stanislav Tomić – Dobitnik “Vibove nagrade”

0

ZVORNIK – Zvorničanin Stanislav Tomić dobitnik je “Vibove nagrade”, koju dodjeljuje list “Politika” za doprinos srpskoj satiri autorima mlađim od 35 godina.

Žiri za dodjelu “Vibove nagrade” sam bira kandidate na osnovu njihovog rada i donosi odluku kome će ta nagrada pripasti.

Ove godine je izabrao Tomića, kome su u zgradi “Politike” uručeni povelja, plaketa i novčani iznos.

Tomić je napisao nekoliko hiljada aforizama. Do sada je objavio knjigu aforizama pod nazivom “Zlo, naopako i obrnuto”, a pripremio je i drugu – “Hvatanje misli”, za čije štapmanje treba da obezbijedi finansijska sredstva.

“Aforizam je specifičan po tome što ima svoju težinu koja se mjeri činjenicom da imate svega jednu ili dvije rečenice da pogodite suštinu i odmah se vidi jeste li u tome uspjeli ili niste” – kaže Tomić Srni.

On navodi da je pisanje aforizma baš kako kaže naziv njegove nove knjige – “hvatanje misli”.

Dvadesetsedmogodišnji Stanislav Tomić, koji je završio Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu – Odsjek za filozofiju i sociologiju, kaže da je na početku studija zapostavio dotadašnja interesovanja – crtanje, fotografiju i pisanje, ali im se uskoro vratio.

“Ilustrujući prve serije aforizama svojim fotografijama, napravio sam leguru koju ću nekoliko godina kasnije nazvati `Fotosofija`.

Fotografijom sam počeo da se bavim još u srednjoj školi, a imao sam i izložbe, od kojih se prva postavljena u zvorničkoj `Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci` zvala “Prizorište” – kopče apstrakcije i života na haljini umjetnosti” – kaže Tomić.

Kasnije je imao izložbu scenskih fotografija “Svici u očima”.

Ovaj mladi zvornički aforističar objavljuje priloge u “Večernjim novostima”, “Politici”, “Etni”, “Nosorogu”, a zastupljen je i u antologiji balkanskog aforizma, antologiji aforizama o sportu, antologiji srpskog aforizma za djecu, te u drugim zbornicima aforizama objaljenim na ovim prostorima.

Osim knjige aforizama, do sada je objavio više eseja, recenzija i različitih tekstova, nekoliko pjesama i kratkih priča.

“Vibova nagrada” je njegova najprestižnija nagrada do sada, a osvojio je i prvo mjesto po izboru autora na konkursu za kratku priču Srpskog kulturnog foruma u Beču, kao i “Satirično pero” – za najbolji aforizam izgovoren na 10. Međunarodnom festivalu humora i satire “Bijeljina 2013”.

Stanislav Tomić je profesor filozofije, sociologije, demokratije i ljudskih prava u zvorničkom Srednjoškolskom centru “Petar Kočić”.

Evo nekoliko njegovih aforizama: “Mi smo najlošiji učenici istorije u istoriji”, “Ili je vrijeme stalo ili je sat pokvaren? Ma, vrijeme se pokvarilo, sat je švajcarski!”, “Istorija je Drina koja teče unazad”, “Budala pamti, pametan piše, a najpametniji prepisiju”…

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments