Stanišić: Stečeno znanje, iskustvo i poznanstva staviću u službu građana

20

Aco Stanišić je uspješan paljanski preduzetnik i odbornik Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Skupštini opštine Pale, te kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz izborne jedinice osam. O njegovim razlozima za kandidaturu, te ciljevima i programu pročitajte u nastavku.

Gospodine Stanišiću, zvanično otvaranje predizborne kampanje započeli ste pomalo netipično izjavivši da ćete se, ukoliko budete izabrani u Narodnu skupštinu RS, odreći pola poslaničke plate. Možete li nam reći nešto više o tome?

To je čin kojim želim da podstaknem sve buduće predstavnike naroda, na svim nivoima vlasti, da urade isto. Poslanička primanja su isuviše visoka u odnosu na primanja običnog čovjeka i bilo bi korisno da se bar jedan dio tih sredstava usmjeri za opšte dobro svih građana. Sredstva će biti usmjerena na sport, kulturu i obrazovanje. Pola odborničke plate koja iznosi 2500 KM davaću klubovima, udruženjima i organizacijama sa područja izborne jedinice 8. Za četiri godine, to je 60000 KM za mlade sarajevsko-romanijske regije. Detalje Javnog poziva udruženjima i organizacijama iz oblasti kulture, obrazovanja i sporta za dobijanje jednokratne finansijske pomoći možete pronaći na mojoj zvaničnoj facebook stranici.

Pozivam sve zainteresovane koji ispunjavaju uslove i žele da učestvuju u projektu da se prijave i konkurišu za sredstva koja će biti transparentno podjeljena.

Jedan od osnovnih ciljeva Vaše kampanje jeste smanjenje nezaposlenosti. Nedavno ste izjavili da svaka porodica mora imati bar jednog zaposlenog člana, kako mislite to i ostvariti?

Klub odbornika DNS-a u Skupštini Opštine Pale je prije tri mjeseca predložio formiranje radne grupe koja će definisati goruće probleme u opštini kako bi se po prioritetu izvršila kategorizacija i krenulo u hitno rješavanje. S obzirom na to da prijedlog još nije realizovan, u rješavanje istih krenuli smo sami. Istrajni smo u namjeri da se sa gorućim problemima borimo isključivo konkretnim rješenjima i konkretnim sprovodljivim prijedlozima. U skladu sa tim, prije dvadeset dana smo objavili projekat “Registar porodica bez ijednog zaposlenog člana” kojim želimo da napravimo evidenciju svih porodica sa teritorije opštine Pale kod kojih nijedan član nije zaposlen kako bismo kategorisali najugroženije porodice i krenuli u rješavanje problema.

Registracija se vrši svakog radnog dana u prostorijama DNS-a na Palama, Nikole Tesle 15, od 12.00h do 15.00h. Za registraciju je potrebno priložiti ovjerenu kućnu listu, dokaz o stručnoj spremi, eventualnom radnom iskustvu, te osposobljenosti za određene vrste poslova, afinitete, talente i slično. Do sada se registrovalo 16 porodica. Da nije riječ ni o kakvom predizbornom triku, niti o bilo kojem vidu zloupotrebe, govori i činjenica da smo do sada pomogli određeni broj članova članova iz najugroženijih porodica da se zaposle. Ovakav problem ne možemo riješiti sami. Kada napravimo evidenciju, podijelićemo je sa svim društvenim organizacijama i privrednim subjektima kako bismo ovaj problem riješili u najkraćem roku.

Šta ćete konkretno uraditi da zaustavite negativan trend odlaska stanovništva sa ovih prostora?

U rješavanje tog problema, u skladu sa ličnim mogućnostima, već sam se uhvatio u koštac. Preduzeće Stanišić d.o.o. u maniru savjesnog privrednika i dobrog domaćina 3.9. ove godine objavilo je dva javna poziva za kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima od tržišnih. Pozivi su otvoreni 30 dana od dana objavljivanja. U pitanju je 25 stanova koji se nalaze u Ulici Mladena Todorovića bb na Palama. Ovo je drugi ovakav projekat poslije javnog poziva iz 2009. godine. Na ovaj način želim alarmirati i druge privrednike kako bismo, koliko god je to moguće, olakšali život sugrađanima da lakše i povoljnije dođu do krova nad glavom.

Za ostanak i opstanak našeg naroda na ovim prostorima boriću se i kao poslanik u Narodnoj skupštini RS. Cilj je obezbijediti ljudima posao kako bi ostvarili porodicu i imali normalan život. Rješenje može biti u javno-privatnim partnerstvima koje kod nas postoji samo na papiru. Zakoni prepisivani iz drugih država koji su potpuno neprimjenjivi. Još uvijek u državi i na regiji imamo privrednike koji bi sa državom mogli ući u ozbiljne poslove i obezbijediti ozbiljnu proizvodnju i izvoz, zaposliti radnike, a samim tim na bolje poboljšati ambijent za život.

Šta biste rekli da je Vaš najveći adut? Šta je to što vas izdvaja od ostalih kandidata?

Malo je nezahvalno govoriti o sebi, ali mislim da svako ko pristojno poznaje stanje na regiji zna po čemu se izdvajam od ostalih kandidata. Ne smatram sebe tipičnim političarom. Definitivno se ne uklapam u stereotino viđenje političara. Prije svega sam privrednik i porodičan čovjek. U politiku sam ušao čista obraza i iskrenih namjera. O mojoj iskrenoj namjeri najbolje govori činjenica da su se sva moja djeca školovala i školuju na ovim prostorima, ostaće da žive i stvaraju porodice na ovim prostorima. Nisam ih, kao što to neki političari rade, sklanjao odavde. Oni lično su moja garancija narodu koji me podržava da ću se boriti kako bismo svi imali normalne uslove za život. Svojim radom sam porodici omogućio pristojan život, ali kao čovjek ja neću biti zadovoljan i srećan ako isto bar ne pokušam uraditi za svoje sugrađane i sve stanovnike sarajevsko-romanijske regije. Nije mi namjera niti želja da rješavam pojedinačne probleme stanovnika, već da radim za interese i opšte dobro cijele regije.Do sada stečeno znanje, iskustvo i poznanstva staviću u službu građana. Svu dobit koju smo ostvarili u firmi prethodnih godina ulagali smo u otvaranje novih radnih mjesta i povećanje proizvodnje.

Šta biste poručili biračima za predstojeće izbore?

Prvo što bih im poručio jeste da u svakom slučaju izađu na izbore. Mišljenja sam da prvi put u posljednjih dvadesetak godina birači na ovim prostorima imaju priliku da dobiju predstavnike dostojne njih i regije. Razmislite šta su svi oni koji se nude da vas predstavljaju stvorili u životu, šta su imali prije ulaska u politiku i šta sada imaju. Kada odgovorite na ta pitanja dobićete i motive ulaska u politiku svakoga od nas. Ono za šta se moji politički oponenti bore, a bore se za što veću finansijsku dobit, stvorio sam prije ulaska u politiku.

Možete li prokomentarisati sveprisutnu priču o kupovini glasova?

Oni koji nemaju dovoljno kvaliteta i kredibiliteta, bave se takvim stvarima i mijenjaju izbornu volju naroda. Poručio bih glasačima da ovog puta oni budu “političari”, uzmu novac od svakoga ko ih ponudi, jer to svakako jeste njihov novac koji je završio u džepovima onih koji ga sada dijele, i glasaju po sopstvenom nahođenju ne gledajući na partiju već na kvalitete čovjeka kojem će dati povjerenje.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

A koje znanje? Poyyyyyyy

Pravo pitanje koje znanje? Danas ”znanje” imaju oni koji ga u nekadašnjem sistemu obrazovanja ni u snu ne bi mogli steći!!!!!!!

Ako smo u čemu eksperti to je da “razvalimo” sve što valja. Tako je i sa fakultetima.
U bezobzirnoj bitci između sticanja diploma na privatnim i državnim fakultetima, kriterijumi su srozani da naših fakulteta uopšte nema ni u konkurenciji kvalitetnijih fakulteta.
Realnost je takva da se naši kadrovi bave više politikom nego naukom.
Pri tome vrlo često se dešava da materija koja se obrađuje uopšte nema veze sa realnim potrebama tržišta rada.
Postavlja se pitanje kakvo “znanje” posjedujemo svi mi uopšte.
Da li je ono upotrebljivo, zastarjelo, prevaziđeno…
To se najbolje vidi kada bi se uporedili sa razvijenim zemljama.
Ali mi se čak i ne upoređujemo da se ne bismo totalno razočarali. Ma bolje je zatvoriti se u svoje granice i glumiti sveznalice i eksperte za sve i svašta bez ikakvih međunarodno priznatih rezultata.
Ko je ovdje kompetentan da sudi o nečijem (ne)znanju. Ko je komisija? Šta su kriterijumi?

Zasto gospodin kaže da će “da stavi” stečeno znanje, poznanstva i vjestine u sluzbu građana? Ako gospodin posjeduje sve to što kaže da posjeduje, nije li čudno da sve to vec odavno nije stavio u službu građana u gradu u kojem zivi i radi, te odavno nasao nacin, na primjer, da se izmjesti toplana, asfaltiraju i prošire ulice tamo gdje treba, urede mjesta za smece, urede zelene povrsine, posadi nova ziva ograda i novo cvijeće, postave konačno novi semafori i nova, moderna, vertikalna signalizacija, posade drvoredi duz glavnih ulica, itd, itd,itd.. Zašto ovo još nije urađeno, a tvrdite da su vam Pale sve u životu? I mislite li da će se odlaskom u Banja Luku najednom sve promijeniti, a nije toliko godina unazad? Da ste to željeli, poštovani gospodine, odavno ste mogli svoje znanje, iskustvo i vjestine staviti u sluzbu građana i promijeniti mnoge, osnovne, civilizacijske stvari za kojima Pale decenijama vape. Za te vam stvari, uvjeravam vas, nije potrebna nikakva Banja Luka,vec samo malo volje i ljubavi prema gradu u kojem živite. Ja nista od toga, na žalost, ne vidim i pored svog vaseg bogatstva koje ste stekli. Sve u svemu, gospodine Stanišiću, mislim da je najbolje da produžite… Pročitaj više »

Ovo je čovjek bez mrlje neukaljan kao ovi ostali.Sa njim i Pale su jače.Puna podrška!!!

Ovaj čovjek će da uradi dosta za ovu regiju .Svaka čast .

Bogati, neka izmjesti i uredi ono skladište na ulazu u centar Pala, kod bus stanice, pa onda možemo pričati o napretku…

Taj isti je napravio autobusku stanicu, koja mu ne donosi nikakvu korist, mogao je te pare investirati u druge poslove ali je nesto palama napravio sto vlast ne bi nikad. Jos biste cekali na staroj smrdljivoj stanici da nije njega bilo.

Najbolji predstavnik koji ce nasa opstina ikad imati, a ne ko ovi do sada, ko su bili njegovi prethodnici prije politike? Niko i nista! Aco Stanisic do pobjede. 3 !!!

Pa i tvoj gazda je bio niko i nista prije politike. Samo je ranije bio s druge strane paravana.

Jedini koji u politici nije iz licnog interesa, vec zajednickog interesa u svrhu svoje regije, svaka cast stanisicu kuco domacinska.

Druze u politiku se ulazi iz dva razloga: prvi je kad nemas para pa hoces na brzinu da dodjes do njih, a drugi je kad imas para pa hoces da ih sacuvas i zastitis…on je usao iz ovog drugog razloga

Da je vise ovakvih ljudi stanje u drzavi bi bilo mnogo drugacije. Glesovi iz moje kuce idu tebi

Moji ne idu.

Време избора је као бујица која из корита реке на њене обале износи сву прљавштину. Тако се и у људима пробуди неки ђаво па ружне речи, увреде, лицимерје и свако друго зло излази из нас. Без обзира о коме се ради, не сме човек да вређа јер једноставно није људски. Гласајте за кога желите али не вређајте никога, не делите овај наш страдални Србски народ још више јер је то велики грех. Тако се ствара међусобна мржња и велико зло међу народом. Верујем да нама Србима бољи живот неће донети политчари нити партије него само ми сами. Ако се окренемо истини, Богу, поштењу, љубави према ближњим, према комшијама, према граду у коме живимо према националном јединству, према нашој Републици Србској. Онда неће бити важно ко је на власти јер ћемо сви имати оне праве истинске вредности које неумитно воде у бољи живот. Немогу поштене људе водити лопови нити лопове могу водити поштени људи то је закон логике, закон универзума. Морамо се мењати оном православном благодаћу која долази са неба, вредностима које су водиле наше Свете Немањиће, Светог Цара Лазара, Срђана Кнежевића, Жељка Марковића, наше јунаке и хероје па нека води и нас, верујем да је то једини пут ка бољем… Pročitaj više »

U nasoj Republici Srpskoj u upotrebi je ijekavski govor, a sa likovima poput tebe koji pisu Srbski i Republika Srbska i pritom napisu nemogu, mislim da je suvisno diskutovati o bilo kakvom napretku.

Па ако не желиш да дискутујеш не мораш да дискутујеш. Ја ћу тај интелектуални губитак ваљда некако преживети. Али пошто си ме прозвао морам због других да објасним ову твоју констатацију. Ја сам из Републике Србске и волим је више него свој живот, и имам кућу на Палама а пишем екавицу јер је волим, јер волим Србију и Србски род који увек пишем великим словом. У разговору са мојим Паљанима употрбљавам ијекавицу није никакав проблем. Још пишем и говрим и енглески и руски (Немој ми замерити молим те). А то за граматику си дефинитивно у праву ево сам себи дајем јединицу и то са постољем. Поздрав и баш си ме насмејао хвала ти и још једном немој замерити. Није моје писање вредно твоје бриге и негативних емоција. Свако добро у Господу ти желим.

Iz svega ovoga sam jedino mogla primjetiti da Nešićevi plaćenici lupaju minuse- veoma providno. Nažalost to je zasjenilo intervju

Drago mi je da se nas DNS distancirao od Nesica, samo na taj nacin mogu postati ozbiljna partija. Istinski Paljani ne bi trebali da glasaju za predstavnike iz drugih opstina, pogotovo kada se zna ko su i kako rade, vec za svoje ljude. Aco kao jedini preduzetnik, kandidat u novijoj istoriji Pala, treba da bude ozbiljna opcija za sve istinske Paljane.

Na ovim izborima glasam za ljude a ne za stranke.Aco je ljudina !