Stanić: U opremu regionalnog zavoda uloženo 120.00 KM

0

ZVORNIK – Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je danas da je u opremu Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Zvornik u posljednje vrijeme uloženo oko 120.000 KM.

Stanić je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekao da je nabavljen spektro fotometar, analitička vaga, destilacioni aparat, autoklav, mikroskop, kompjuteri, mini vidas aparat, frižideri, kao i folksvagenovo vozilo „kedi“.

„Ovom opremom zvornički zavod je osposobljen da može i na imunološkoj osnovi da određuje bakterije, viruse i sve što je u ovom trenutku potrebno za zaštitu javnog zdravlja“, rekao je Stanić i dodao da je ovaj zavod i kadrovski osposobljen da odgovori svim zahtjevima u ovoj oblasti.

Ističući da su prioritet Zavoda zaštita zdravlja ljudi, te kontrola hrane i vode, Stanić je rekao da je kvalitet hrane koja se proizvodi u Srpskoj dobrog kvaliteta, ali da prilikom kupovine građani ipak treba da obrate pažnju ko je kontrolisao tu hranu.

„Kada Zavod za javno zdravstvo kontroliše hranu, prvenstveno misli na čovjeka, a ne da vrši kontrolu radi kontrole“, rekao je Stanić i dodao da su, prilikom jedne od kontrole meda, pronađeni teški metali.

Stanić je pojasnio da je dodatnom analizom utvrđeno da je med bio čist, ali da je bio problem u vrcaljki koja je bila lošeg proizvodnog kvaliteta, pa je iz limenog dijela ispuštala teške metale.

Govoreći o prethodnoj epidemiji zaušnjaka, Stanić je rekao da je na području Istočnog Sarajeva oboljelo 1.660 lica, u Trebinju 1.330, dok je na području Zvornika bilo ukupno 116 oboljelih.

„Institut za javno zdravstvo Srpske upozorio je 2010. godine da može doći do epidemije ove bolesti zato što veliki broj djece od 1990. do 1994. godišta u ratu nisu bila vakcinisana“, podsjetio je Stanić.

Ističući da je u svim sredinama provedena dodatna imunizacija, Stanić je rekao da je to u Zvorniku dobro urađeno, ali i da je postojala i mogućnost da je jedan broj djece u tom periodu primio vakcinu u Srbiji, s obzirom na blizinu granice, pa da je to doprinijelo povoljnijoj zdravstvenoj slici.

Rukovodilac Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Zvornik Milenko Nikolić rekao je da Zvorničani piju vrlo kvalitetnu i mikrobiološki ispravnu vodu.

„U nekim zvorničkim sredinama, u kojima sistemom vodosnabdijevanja ne gazduje komunalno preduzeće Vodovod i komunalije, postoje određeni problemi, jer se lokalni vodovodi i bunari adekvatno ne održavaju“, rekao je Nikolić.

On je pojasnio da se u stalnim kontaktima sa tim sredinama i savjetima koji se daju lokalnom stanovništvu ovi nedostaci otklanjaju, što pokazuju analizirani uzorci vode.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare