Stanić: Štednja da, ali ne na uštrb zdravlja ljudi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je danas u Istočnom Novom Sarajevu da su mjere štednje i racionalizacije u svim segmentima zdravstvene zaštite u Srpskoj neophodne, ali da one neće uticati na kvalitet usluga u zdravstvenim ustanovama. „Tek kada to obezbijedimo, možemo računati i na pomoć drugih nadležnih institucija, a Vlada Republike Srpske spremna je da pomogne buduće aktivnosti na planu izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih zdravstvenih objekata, kao i nabavke medicinske opreme“, rekao je Stanić novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem i direktorima zdravstvenih i drugih resornih ustanova na ovom području.

Ministar zdravlja Srpske konstatovao je da se ustanove i primarne i sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite koje egzistiraju na području Istočnog Sarajeva nalaze u teškoj situaciji, a najveći dio problema sa kojima se suočavaju su naslijeđeni iz prethodnog perioda.

„Međutim, i pored svih poteškoća, uočio sam danas ogromnu energiju i želju za prevazilaženjem složene situacije, što je posebno vidljivo kod direktora Bolnice Kasindo Slavka Ždrala i direktora Doma zdravlja Istočno Novo Sarajevo Dragana Krstovića“, istakao je Stanić.

On je najavio da će uskoro biti pokrenuto i pitanje zdravstvene zaštite na olimpijskoj planini Jahorini, kao i da će u narednom periodu posjetiti i opštine sarajevsko-romanijske regije, uključujući Foču i Trnovo.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske priprema i ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji će definisati čvrste propozicije u odnosima opština, zdravstvenih ustanova i Fonda.

Stanić je potvrdio da je za izgradnju nove bolnice u Kasindolu već u toku izrada studije izvodljivosti i biznis plana, i da će taj objekat biti izgrađen po modelu nove bolnice u Bijeljini.

„Ne mogu sada govoriti o rokovima, ali ću dati sve od sebe, uključujući i podršku Vlade Republike Srpske, da damo novi impuls za urgentno rješavanje gorućih problema u zdravstvu Srpske“, poručio je Stanić.

On je najavio i mogućnost izmjene zakonskih rješenja u pogledu ostvarivanja dodatnih budžetskih prihoda od akciza na duvan, alkohol i autoodgovornost.

„Naglašavam da realizacija svih zacrtanih mjera, čiji je cilj poboljšanje stanja u sistemu zdravstvene zaštite u Srpskoj, neće ići na uštrb zdravlja naših građana i neće negativno uticati na kvalitet zdravstvenih usluga i liječenje bolesnika“, istakao je ministar zdravlja Srpske.

Stanić će u nastavku posjete Istočnom Novom Sarajevu obići i bolnicu Kasindo, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Dom penzionera i Regionalni zavod Instituta za javno zdravstvo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare