Stambeno zbrinute 32 porodice iz Boračke kategorije

0

ZVORNIK – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović uručili su danas u Zvorniku rješenja i ključeve od 32 stana za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvre kategorije.
Savanović je rekao da je izgradnja ove zgrade za boračku populaciju koštala 1.115.000 KM, od kojih je 85 odsto obezbijedila Vlada Republike Srpske, a grad Zvornik 25 odsto u vidu obezbjeđenja lokacije, infrastrukture i drugih obaveza.

„Od 1999. godine, od kada traje program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, u gradu Zvorniku do sada su riješena 223 korisnika stanovanja, od toga je izgrađeno 76 stanova za korisnike, dok je 147 korisnika dobilo nepovratna novčana sredstva do 8.000 KM, za šta je utrošeno 3.700.000 KM“, podsjetio je Savanović.

Prema njegovim riječima, ako se uzmu i ostali vidovi pomoći Zvorniku, konkretno za socijalno zbrinjavanje 1.929 nezbrinutih radnika, koji su u procesu privatizacije, likvidacije i stečaja ostali bez posla, Vlada Republike Srpske izdvojila je 4.700.000 KM.

„Kroz akcione planove zapošljavanja, koje Vlada Republike Srpske sprovodi od 2011. godine, zbrinuto je 698 građana Zvornika, a kada se tome doda zapošljavanje invalida, izgradnja spomenika i druga davanja, Vlada Republike Srpske je od 1999. godine izdvojila za Zvornik 11.115.000 KM“, rekao je Savanović.

Ističući da je današnjim uručivanjem ključeva, program stambenog zbrinjavanja boračke populacije u Zvorniku završen, Savanović je rekao da će Vlada Republike Srpske vrlo brzo donijeti uredbu sa kojom će biti obuhvaćena boračka populacija koja se iz opravdanih razloga nije prijavila na konkurs krajem 2007. godine da riješe svije stambeno pitanje u okviru ovog programa.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske od 1999. godine, kada je počelo stambeno rješavanje zbrinjavanje boračke populacije, na nivou Republike za tu namjenu do sada izdvojila 147.880.000 KM.

„Zbrinuto je 8.026 korisnika, od toga su urađene 3.254 stanbene jedinice, dok je 4.772 korisnika dobilo do 8.000 KM nepovratnih sredstava“, rekao je Savanović.

On je istakao da se s pravom može reći da je Vlada Republike Srpske odgovorno prišla rješavanju stambene problematike boračke populacije i dodao da će novom uredbom biti obuhvaćeni svi oni koji se iz opravdanih razloga nisu javili na konkurs krajem 2007. godine.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović podsjetio je da su podjelom rješenja i ključeva zbrinuti svi koji su se javili na konkurs i izrazio očekivanja da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo ponovo raspisati konkurs za zbrinjavanje ove populacije koja još nije riješila stambeni problem.

„Prema onome što vidimo na terenu, ima još porodica iz boračkih kategorija koje zaslužuju ovaj status“, rekao je Stevanović i dodao da će nadležne komsije procijeniti koliko je ostalo još tih porodica.

Stevanović je zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu na naporima koje su uložili na rješavanju stambene problematike za boračku populaciju, a novouseljenim stanarima poželio sreću i dugotrajan život.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare