Stalno dežurstvo zbog najavljenih padavina

0

ZVORNIK – Služba Civilne zaštite opštine Zvornik je u povećanom stepenu pripravnosti uz dvadesetčetvoročasovno dežurstvo zbog najavljenih kišnih padavina koje bi mogle usloviti povećanje nivoa zvorničkih rijeka, prije svega rijeke Sapne.

Na Posmatračkoj stanici u Petkovcima prati se vodostaj rijeke Sapne, a istovremeno su predstavnici zvorničke Civilne zaštite u stalnim kontaktima sa kolegama u federalnoj opštini Sapna, što će omogućiti blagovremeno reagovanje u slučaju eventualnog porasta nivoa rijeke Sapne.

Privredni subjekti i građani u slivu rijeke Sapne iz preventivnih razloga upozoreni su na pripravnost, saopšteno je danas iz lokalne uprave.

U cilju saniranja korita rijeke Sapne, opština Zvornik je u prethodnom periodu organizovala sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica koje gravitiraju ovoj rijeci, kao i sa predstavnicima Republičke direkcije za vode.
Ova direkcija sprovela je potrebne procedure i potpisala ugovor sa izvođačima na uređenju korita Sapne.

Nadležne opštinske spužbe na terenu vrše neophodna snimanja, a u organizaciji opštinske uprave Zvornik u petak, 5. septembra, počeće i radovi na čišćenju korita Sapne od mosta u naselju Ulice prema naselju Ekonomija.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske upozorila je na potencijalno opasne meteorološke prilike i na moguće nevrijeme koje nosi opasnosti za ljude i materijalna dobra.

Jak ciklon koji se spušta preko Alpa neposredno utiče na vremenske prilike u našim krajevima, donoseći potencijalno opasno vrijeme. Ciklonska cirkulacija zadržaće se cijelu sedmicu i iznad naših prostora.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, danas i naredna dva dana očekuje se pretežno do potpuno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima.

Krajem sedmice biće ponegdje i sunčanih intervala što će usloviti pojavu popodnevnih nestabilnosti s grmljavinskim procesima. Oni mogu ponegdje biti i intenzivniji uz lokalne nepogode. Nestabilno ostaje i u dane vikenda.

Prema najavama iz Hidroelektrane Mali Zvornik, očekivano povećanje protoka rijeke Drine neće izazvati probleme uz njeno korito.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare