Stagniraju vodostaji na Drini, Sapni i Hoči

0

ZVORNIK – Vodostaj na rijeci Drini je u stagnaciji, a protok na Hidrocentrali Mali Zvornik je 3.000 metara kubnih u sekundi, izjavio je Srni načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

Do stagnacije je, kako je rekao, došlo nešto nakon 12.00 časova i prema procjenama taj protok od 3.000 metara kubnih u sekundi vrhunac je vodenog talasa, koji se već pet sati ne mijenja.

Uzvodno, u gornjem toku rijeke Drine, ista je situacija, protok na HE Višegrad i HE Bajina Bašta ne mijenja se već nekoliko časova.

„Ukoliko ne bude naglog pojačanja padavina, ne bi trebalo u toku večeri i noći da dođe do porasta rijeke Drine“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je stagnacija vodostaja i na rijeci Drinjači i Sapni i da se voda polako povlači. „Još je daleko izvan riječnog korita i pravi velike štete, ali očekujemo da u ranim jutarnjim časovima, kada se očekuje i prestanak padavina, počne polako da se vraća u korita“, istakao je Stevanović.

Ove dvije rijeke napravile su velike probleme u mjesnim zajednicama Karakaj, Čelopek, Tršić, Ekonomija, Jardanu, Ceru, Malešiću, a problema ima i u Kamenici i Drinjači.

„Imamo probleme i u ostalim mjesnim zajednicama zbog ogromnih količina padavina i došlo je do pojave klizišta na brojnim lokacijama i do prekida više putnih pravaca i na lokalnim i seoskim putevima, tako da je nemoguće rješavati infrastrukturne probleme poput otklanjanja kvarova na dalekovodima“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, i vodosnabdijevanje grada je otežano, a trenutno vode ima u skoro svim dijelovima grada, ali sa smanjenim pritiskom, jer je izvorište Sopotnik prvo isključeno zbog nestanka struje, a kasnije zbog klizišta koje je napravilo veliku štetu na tom izvorištu.

„I od dva bunara na Tilić adi u funkciji je samo jedan“, rekao je Stevanović.

Načelnik je naveo da su i dalje u pekidu magistralni put Zvornik – Bijeljina i Zvornik – Vlasenica, kao i put Zvornik – Sapna, te da je jedina veza Zvornika sa svijetom granični prelaz, odnosno most na rijeci Drini u Karakaju prema Srbiji, i prema Tuzli, uz otežano odvijanje saobraćaja.

Stevanović, koji je danas sa saradnicima obilazio, izrazio je zahvalnost volonterima koji su uzeli učešće u akcijama koje se provode na terenu.

„U prvom redu mislim na ljude koji su angažovali vlastite džipove, čamce i učestvovali u evakuaciji pedesetak porodica i dosavljanju hrane i vode. Takođe, ističemo zahvalnost pripadnicima profesionalne vatrogasne jedinice i Službe Civilne zaštite koji su već 48 časova bez prekida na terenu i pomažu sugrađanima“, rekao je Stevanović.

On je dodao da na terenu pomaže i sedam pripadnika Oružanih snaga BiH sa tri vozila.

Na terenu je u toku i podjela hrane stanovništvu na području ugroženom poplavama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare