Srpske doktore nauka iz svijeta staviti u službu srpstva

0

ISTOČNO SARAJEVO – U svijetu živi više od 7.000 srpskih doktora nauka, što je ogroman potencijal koji je neophodno staviti u službu razvoja Srbije i cijelog srpstva, rekao je danas izvršni direktor beogradske organizacije koja pruža podršku okupljanju srpske intelektualne dijaspore Jovan Filipović.

On je tokom svojih istraživanja prikupio bazu u kojoj je više od 7.000 srpskih doktora nauka širom svijeta, koja će biti predstavljena danas u Istočnom Sarajevu na okruglom stolu o temi „Razvoj infrastrukture Virtuelnog univerziteta srpske dijaspore za potrebe Srba u regionu“.

„Govorim o ljudima koji su postigli vrhunac u svijetu i koji pripadaju različitim esnafima, odnosno o našim veoma uticajnim ljudima koji pojedinačno, a još više kada rade zajedno i kada se dogovaraju, uz podršku Srbije i Republike Srpske, mogu da pruže mnogo više“, rekao je Filipović novinarima prije početka skupa.

On je istakao da srpski intelektualci iz Srbije i Republike Srpske širom svijeta čine jedan korpus koji gravitira Srbiji i srpstvu, prema kojima osjećaju obavezu, a koji su, s druge strane, i tužni kada ih Srbija i Republika Srpska ne zovu sebi.

Filipović, koji je profesor na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, naglasio je da država treba da obezbijedi sve što je neophodno da bi joj ljudi koji su uspješni u svijetu svojim ogromnim znanjem uzvratili.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Slaviša Moljević rekao je da je cilj današnjeg okruglog stola da se iznjedre prijedlozi, aktivnosti i smjernice za rad projekta u koji će se aktivno uključiti intelektualna dijaspora, ali i sportski, vjerski i ostali aktivni sunarodnici.

„Univerzitet u Istočnom Sarajevu biće jedan od nukleusa razvoja ove ideje u istočnom dijelu Republike Srpske, dok će se Univerzitet u Banjaluci fokusirati na njihov prostor, mada ćemo i zajedno učestvovati u transferu znanja prema svima koji imaju interes od ovakvog virtuelnog univerziteta“, naveo je Moljević.

On je objasnio da će ovaj univerzitet, uz pomoć modernih tehnologija, sa brojnom srpskom intelektualnom dijasporom, ali i drugim uspješnim Srbima, dijeliti informacije, savjete i sugestije o uzajamnoj pomoći.

„Smatram da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu došao na nivo da i mi možemo nešto njima da ponudimo, a u saradnji sa njima i mi još brže da napredujemo u viziji razvoja našeg univerziteta“, rekao je Moljević.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da su mnogi Srbi iz Republike Srpske postigli izuzetne karijere u svijetu, te da njihovo znanje treba vratiti srpskom narodu, odakle su potekli.

„NJihovo znanje treba iskoristiti za naše potrebe, prije svega za razvoj infrastrukture u lokalnim zajednicama, te za nadgradnju društva uopšte“, dodao je Lučić.

Projekat stvaranja Virtuelnog univerziteta srpske dijaspore podržala je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Prvi skup o ovoj temi održan je u maju u Beogradu, dok će naredni biti organizovan u septembru na Univerzitetu u Banjaluci, koji će takođe biti uključen u realizaciju ovog projekta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare