Srpska trobojka na vrhu Evrope!

0

Prva zimska ekspedicija Republike Srpske na Elbrus 5642 mnv, 07.12.2009. u 16:50 h osvojila je vrh u punom sastavu: Vesna Došić, Vuk Soković i Mladen Lukić! Zastava Republike Srpske se zavijorila na najvišem vrhu Evrope i Rusije pri temperaturi od -40 stepeni celzijusa i pred sami sumrak. Nevrijeme koje je zahvatilo ekspediciju na visini od 5200 mnv, je otežalo pristup vrhu, ali i pored brojnih teškoća i tegoba, naši planinari su istrajali kroz veoma dramatičan osmočasovni uspon. Posebnu hrabrost i odvažnost je pokazala Vesna Došić, sada već prva srpkinja na vrhu Evrope u zimskom periodu, koja je prije tačno godinu dana postala prva žena iz Republike Srpske na vrhu Afrike. Vesna je pored brojnih fizičkih i zdravstvenih tegoba koje su se projavile za vrijeme uspona na visini preko 5000m, pokazala nadljudsku snagu i istrajnost i njen podvig treba da obraduje svaku srpsku dušu jer je pokazala pravi pobjednički duh, neposustajući pred nevremenom, i trpeći sve, kako bi se na kraju njen cilj ostvario, a to je ZASTAVA REPUBLIKE SRPSKE NA VRHU EVROPE!
Ovaj podvig je ostavio veliki emotivni šok na sve ostale članove ekspedicije, naročito dok su asistirali Vesni pri silasku sa vrha, kad se njeno tijelo bilo gotovo oduzelo zbog strahovitih napora koje je pretrpila. Republika Srpska bi preko Ministarstva za sport ili već na neki dostojan način, trebala pronaći način da se oduži i zahvali našoj sugrađanki za ovu veliku sportsku pobjedu na najbolji mogući način. Došićka je dokazala da je zaslužila da bude član alpinisticke reprezentacije Republike Srpske u pohodima na najviše vrhove Himalaja koji su pred nama u naredne tri godine, a svakako je pronašla i svoje uvaženo mjesto u srpskom alpinizmu.

„Na cijeloj planini smo zatekli svega 9 planinara u tri ekspedicije, od kojih dvije ruske po tri člana i treća smo bili mi“, kaže Mladen Lukić vođa ekspedicije.

Vuk Soković je takođe pokazao veliku planinarsku zrelost, nakon što je prije samo 5 mjeseci stajao na vrhu najhladnije planine svijeta Denali. To je čovjek od koga se može mnogo očekivati i na sportskom projektu“ SRPSKA IZNAD 8000″ kojeg je P.D.Javorina najavila još 2007, nakon osvajanja 7000 metara visoke Akonkagve u Južnoj Americi!

Ekspedicija se trenutno oporavlja u Terskolu, planinskom mjestu u podnožju Kavkaza. Povratak je planiran nakon trodnevnog obilaska Moskve u periodu od 12.12.2009. do 15.12.2009.

Po povratku ekspedicije dobićemo fotografije i video materijal. Čestitamo!

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare