Srpska trobojka na Mon Blanu se zaviorila na Vidovdan

0

Ekspedicija Republike Srpske uspješno je ispela najviši vrh Centralne Evrope i planinskog masiva Alpa – Mon Blan 4810 mnv, na Vidovdan 28.06.2011. u 12 časova. Naši planinari su uspon izveli preko grebena Dom di Gutea visokog 4300mnv, a povratak ekspedicije u Republiku Srpsku je planiran za 04. jul 2011.
Ekspedicija je organizovana u cilju pripreme za prvu samostalnu ekspediciju iz Republike Srpske na vrhove Čo Oju i Mont Everest, planiranu za 28.08.2011. i 20.03.2012. godine.

Organizator ekspedicije je Planinarsko društvo „Javorina“ Pale. Vođa ekspedicije je Mladen Lukić , vodič VSRS m.b. 036. Učesnici ekspedicije su Marko Ukropina (26) Planinarsko društvo „Vučji zub“ Trebinje, Vuk Soković (28) Planinarsko društvo „Javorina“ Pale i Mladen Lukić (33) Planinarsko društvo „Javorina“ Pale.

Vrh Mon Blan je lociran je na granici između Italije i Francuske. Uspon se izvodi sa Francuske strane iz mjesta Šamoni (Chamonix). Prva organizovana ekspedicije iz Republike Srpske na ovaj vrh je izvedena 2002-ge godine u organizaciji P.D.“Javorina“ Pale. Vrh je osvojen 06.09.2002. u 9h. Tom prilikom su srpsku trobojku na vrhu Alpa zavijorili Sanja Jokić, (tada 22-godine) planinarka iz Istočnog Sarajeva, Mladen Lukić (tada 23 godine) planinar iz Pala i Ljubo Jovanović (tada 40 godina) planinar iz Pala, koji je predvodio uspon. Tom prilikom je uspon izveden preko izuzetno teškog i opasnog glečera Le Bosons i stijene Gran Milleta.

Vrh Mon Blan je prvi put osvojen 1786. godine, a prvi osvajači su bili Žak Balmat i Mišel Pakard. Prva žena na vrhu Mon Blana je postala Meri Paradi 1808. godine.

Naslov najvećeg vrha Evrope mu je oduzeo Zapadni Elbrus visok 5642m, kada je utvrđeno da se ovaj vrh Kavkaza ipak nalazi na teritoriji Evrope.

PD Javorina je kao organizator, nakon samostalno organizovanih ekspedicija na najviše vrhove Južne Amerike, Afrike, te Sjeverne Amerike i Evrope, konačno postigla sve uslove, po svim svjetskim normama, za organizaciju Prve samostalne ekspedicije na najviše vrhove Azije i Himalaja.

Fotografije:

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare