Srpska neće biti energetski ugrožena

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska neće biti energetski ugrožena i da će imati dovoljno električne energije, čija cijena neće biti povećana.

„Energetika je na evropskom prostoru i na globalnom nivou postala osnovni problem mnogih država. Mi ćemo očuvati naše cijene za naš konzum i stanovništvo. Neće biti povećanja cijena električne energije, što je ključno u ovom periodu i one će ostati na ovom nivou ka i do sada“, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, cijena megavat-sata električne energije prije 10 dana bila je 39 evra, a danas je u rasponu od 280 do 312 evra na berzama.

„To govori da je povećana 10 puta i da će nam biti veoma složeno da očuvamo stabilnu energetsku situaciju u takvim okolnostima“, naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska raspolaže viškom od oko 35 odsto ukupne produkcije električne energije i dodao da je razgovarao sa ljudima u Srbiji, predsjednikom Aleksandrom Vučićem o tome.

„Dogovorili smo se da jedni drugima pomažemo, ako Srbiji bude potrebno 50 ili 100 megavata u nekom trenutku, mi ćemo isporučiti, kao i da nećemo trgovati u ovim okolnostima očekujući neke visoke cijene nego da ćemo pomoći tako što će oni nama ili mi njima u nekim ključnim momentima biti na usluzi da isporučimo količinu električne energije koju bi kasnije naša `Elektroprivreda`, ili njihova trebalo nama da vrati“, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da će to obezbijediti stabilnost cijena električne energije i da ljudi ne treba da se brinu zbog toga.

„Mi nismo veliki potrošač gasa, ali očekujem da ću razgovarati u nedjelju sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom“, naveo je Dodik.

On je dodao da je načelno dogovoren taj sastanak, ali da „današnje vrijeme, takvo kakvo jeste, može neke stvari promijeniti“.

„Moj cilj će bit da obezbijedim da cijena gasa koju smo do sada dobijali bude na tom nivou i da u paketu sa Srbijom u narednom periodu pokušamo obezbijediti da dobijemo što je moguće povoljniju cijenu za onaj kvantum i konzum za koji mi imamo potrošnju“, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska neće biti energetski ugrožena i da nastavlja sa investicijama.

„Ja sam danas razgovarao sa grupom bankara koji su došli iz Turske i spremni su da ulažu u energetske objekte i da podrže projekte naše elektroprivrede“, naveo je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments