Sredstva od prodaje slika za izgradnju sabornog hrama

0

ZVORNIK – Na prodajnoj izložbi slika u zvorničkom Domu omladine, koja je organizovana kako bi bila prikupljena sredstva za izgradnju Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, kupljen je 21 rad u ukupnoj vrijednosti 19.000 KM.

Na aukciji je bila postavljena 31 slika, koje su na Slikarskoj koloniji „Zvornik 2011“, posvećenoj izgradnji ovog hrama, radili eminentni slikari iz Republike Srpske i Srbije.

Prodajnu izložbu je sinoć blagosiljao protojerej stavrofor Vidoje Lukić, ističući da je 14 umjetnika iz Srpske i Srbije, koji su radili od Vidovdana /28. juna/ do Ivanjdana /3. jula/ prošle godine, darivalo 31 umjetničko djelo za izgradnju Sabornog hrama.

Lukić je podsjetio da je glavni organizator i pokrovitelj likovne kolonije bio predsjednik Crkvenog odbora Crkvene opštine Zvornik Jakov Galić, koji je ugostio umjetnike i obezbjedio im smještaj, te im nabavio platna i druga sredstva za rad.

On je istakao da će sav prihod od aukcijske prodaje biti uložen u izgradnju Sabornog hrama.

Predsjednik Crkvenog odbora Jakov Galić rekao je da je gradnja Sabornog hrama najveći motiv, jer više od stotinu godina u Zvorniku nije građena nijedna crkva.

„Dosadašnja crkva posvećena Rođenju Svetog Jovana Krstitelja, koja je građena prije više od stotinu godina, suviše je mala i ne može da primi sve vjernike, kojih je svakim danom hvala Bogu sve više, i zato smo se odlučili da gradimo monumentalni hram koji je potreban Zvorniku“, rekao je Galić.

On je istakao da je organizovanje Likovne kolonije, a potom i prodajne izložbe slika, spoj lijepog i korisnog. „Korisnog zbog toga što su na Likovnoj koloniji učestvovali najeminentniji slikari iz Republike Srpske i Srbije koji su uradili izuzetno lijepe slike. Svako ko je kupio bar jedan od njihovih radova istovremeno postaje donator za izgradnju Sabornog hrama“, rekao je Galić.

Prodajnu izložbu vodio je istoričar umjetnosti Nikola Kusovac, koji je naglasio da će aukcija doprinijeti da se doda „koja cigala na zidove sabornog hrama“, ali da je mnogo važnije da duhovni dio nadraste pragmatični, te da se duhovno obogaćen narod okuplja oko svoje crkve i da opstane.

Gradnja Sabornog hrama u Zvorniku počela je nakon što je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zemljište za izgradnju ovog hrama, 8. avgusta 2008. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare