Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ obilježio slavu i imendan

0

SOKOLAC – Svečanom priredbom i uručivanjem nagrada za 22 uspješna učenika u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, sokolački Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ obilježio je svoju krsnu slavu, svetitelja i čudotvorca čije ime nosi.

Direktor ove ustanove Dejan Borovčanin rekao je večeras novinarima da Srednjoškolski centar od 2013. godine, uz blagoslov sveštenstva manastira Ostrog, nosi ime Vasilija Ostroškog.

„Nama je čast i zadovoljstvo da nosimo ime svetitelja koji je na području Romanije posebno poštovan, vjerovatno i zato što brojne srpske familije na ovom području vode porijeklo iz Stare Hercegovine“, naveo je Borovčanin.

On je naglasio da su u okviru svečanog programa povodom krsne slave i imendana ustanove, uručene nagrade za 19 učenika sa Sokoca i tri iz Područnog odjeljenja na Han Pijesku, koje djeluje u okviru ovog srednjoškolskog centra.

Nagrade su uručene srednjoškolcima koji su se isticali u vladanju, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, u takmičenjima u znanju iz nastavnih predmeta i postignutim rezultatima u sportu, precizirao je Borovčanin.

Borovčanin je istakao da je ova školska godina bila uspješna za Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ i da je veliki broj učenika osvojio prva i druga mjesta na raznim takmičenjima.

On je dodao da će se, prema planu upisa u prve razrede za narednu školsku godinu, u Srednjoškolski centar moći upisati ukupno 120 učenika u pet odjeljenja.

Borovačanin je napomenuo da će se i ove godine učenici u školi na Sokocu moći opredijeliti za gimnaziju – računarsko-informatički smjer, što je trenutno najatraktivnije, zanimanje ekonomski tehničar, te gimnaziju opšteg smjera na Sokocu i Han Pijesku.

Ana Marić, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“, organizovala je sa svojim učenicima i kolegama svečanu proslavu posvećenu danu i slavi ove ustanove, na kojoj su i ovaj put srednjoškolci iskazali talente za glumu, recitaciju i muziku.

„Veoma sam ponosna na njih i velika je čast biti profesor ovakvim đacima“, izjavila je Marićeva.

Za voditelja programa Anastasiju Simić ova priredba je posebna jer su je sa mnogo ljubavi spremali učenici i dali svoj maksimum kroz sve sadržaje koje su pripremili za svoje profesore, roditelje i vršnjake.

Učenica Anđela Bajagić imala je glavnu ulogu u igrokazu „Okupacija srpskog jezika“, što je rado prihvatila jer ju je posebno privukao monolog junakinje „Ćirilica je duša srpskog jezika – dok je nje biće i Srba“.

Priredbi organizovanoj na Sokocu povodom krsne slave Srednjoškolskog centra prisustvovalo je sveštenstvo i monaštvo Crkvene opštine Sokolac, te predstavnici političkog i društvenog života ove lokalne zajednice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare