Srednjoškolke osvojile 3.000 KM za projekat pomoći mladima

0

MILIĆI – Učenici Srednjoškolskog centra /SŠC/ „Milutin Milanković“ iz Milića osvojili su grant od 3.000 KM za projekat „Kako bismo dali doprinos povećanju konkurentnosti mladih iz Milića na tržištu rada“, čiji je cilj povećati poslovne i preduzetničke vještine kod mladih.

U timu milićkog srednjoškolskog centra koji je učestvovao na prvoj „Apšift“ /Upshift/ radionici namijenjenoj za timove mladih od 16 do 24 godina, koji u svojim lokalnim zajednicama primjećuju neki problem i žele da rade na njegovom rješavanju, učestvovale su učenice Nevena Mirović, Anđela Milovčević, Olja Babić i Taša Stanković, uz podršku mentora Tanje Šnjegota i profesora Branke Milošević.

Učenica Nevena Mirović izjavila je novinarima da je ovo drugi put da osvajaju nagradu i da su se u projektu pozabavile problemom nerazvijenost poslovnih i preduzetničkih vještina kod mladih koji planiraju da riješe u tri dijela, između ostalog kroz festival zapošljavanja i platformu EZOP.

Anđela Milovčević ističe da skraćenica EZOP znači – edukacija, zapošljavanje, osnaživanje i preduzetništvo i da će imati obrazac u vidu gugl forme, gdje mladi mogu da se prijave, nakon čega će biti spojeni sa poslodavcima.

„Na platformi, koju planiramo da napravimo do kraja ljeta, biće objavljeni podkasti koje će snimati naša `Učenička televizija`, koja je dio prošlogodišnjeg Apšift projekta“, dodaje Milovčevićeva.

Taša Stanković naglašava da je metodologija Apšift programa zasnovana na rješavanju problema mladih u zajednici i da je projekat „Kako bismo dali doprinos povećanju konkurentnosti mladih iz Milića na tržištu rada?“, kompleksniji u odnosu na prošlogodišnji i da je pred timom srednjoškolki težak posao.

Olja Babić kaže da je projekat nastao kao potreba da se talentovani mladi ljudi istaknu i dođu do izražaja jer nisu uvijek u prvom planu i rijetko se može čuti o talentima mladih.

„Željele smo da iskoritimo priliku da osnažimo mlade iz naše lokalne zajadnice da njeguju talente koje imaju i da teže ka ostvarenju onoga što žele“, ističe Babićeva.

Profesor Branka Milošević smatra da su učenici zaslužni za nagradu na projektu i da su oni najjača karika u tome.

„To je naša ekipa koja ima veliko iskustvo u radu, tako da zalaganje profesora nije bilo neophodno. One su već uhodane, gaze hrabro i osvajaju prva mjesta. Mislim da će i ovaj, kao i prethodni Apšift projekat, biti uspješno realizovan“, vjeruje ona.

Radionica na kojoj su učestvovale milićke srednjoškolke održana je od 17. do 19. maja u Sarajevu.

Zajednička Apšift radionica BiH i Republike Srbije organizuje se u saradnji sa UNICEF-om i organizacijom DŽenezis projekt.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare