Srednjoškolci traže izgradnju spomenika Markoviću i Andriću

0

ZVORNIK – Učenici dvije zvorničke srednje škole izveli su večeras omaž Marku Markoviću i upoznali sugrađane da su pokrenuli potpisivanje peticije za izgradnju zajedničkog spomenika ovom književniku i Ivi Andriću u Zvorniku.


Omaž su izveli učenici Gimnazije i Srednje stručne škole „Petar Kočić“, a peticiju su pokrenuli zajedno sa profesorom Stanislavom Tomićem, koji je rekao da je ideja nastala na času predmeta Demokratija i ljudska prava.

Tomić kaže da prijedlog učenika podrazumijeva izgradnju spomenika Marku Markoviću i Ivi Andriću, a kasnije i Stojanu Čupiću – Zmaju od Noćaja, Kapitalini Erić i Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću.

Učenica Slavica Pepić rekla je da su đaci sami napisali scenario za večerašnji omaž u kojem su i glumili.

Ona je podsjetila da je Marko Marković rođen u Zvorniku na današnji dan 1896. godine, te da je bio Andrićev prijatelj.

„Marković je dobio nagradu Srpske akademija nauka i umetnosti u Beogradu za knjigu `Kriva Drina` u kojoj je kroz priče opisivao život zvorničkog kraja. Bio je i pozorišni kritičar, a uređivao je više časopisa“, rekla je Pepićeva.

Ona kaže da je inicijativu za izgradnju spomenika dvojici književnika u Zvorniku podržalo gotovo 400 građana, kao i brojne organizacije i društva.

„Kada sakupimo 600 potpisa inicijativu ćemo proslijediti Skupštini opštine Zvornik“, najavila je Pepić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare